Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Direktor Radio Odžaka da ne podleže pritisku vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 12. 2014.

UNS: Direktor Radio Odžaka da ne podleže pritisku vlasti

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog odluke direktora Radio Odžaka da iskusnog novinara Radoslava Medića premesti na početničko radno mesto, nakon što je izveštavao sa konferencije za novinare Demokratske stranke. Kako je UNS-u rekao novinar Radio Odžaka Radoslav Medić, nakon što je u septembru pisao o konferencijama Demokratske stranke na kojima su njihovi lokalni funkcioneri kritikovali Srpsku naprednu stranku, direktor ovog radija rekao mu je da više ne može da izveštava sa političkih skupova.

“Tražio sam mu da mi da pisanu odluku o tome da ne mogu da pratim političke skupove, ali je nikada nisam dobio. Tekst o konferenciji demokrata skinut je sa sajta radija, na njegovo insistiranje”, naveo je Medić i dodao da mu je pre desetak dana uručeno rešenje kojim se premešta na mesto početnika, novinara reportera, “zbog potreba procesa i organizacije rada”. Mediću je inače ostalo dve godine do penzije.

“Nakon toliko godina rada, ja postajem novinar reporter. Na direktora je vršen pritisak iz vlasti, to mi je i rekao. Lokalni državni mediji u Srbiji imaju veliki problem jer svaka vlast smatra da ne smete izveštavati o nečemu što je protivno njihovim interesima, ali mi ne smemo tome podleći” kaže Medić.

Direktora Zorana Lukića UNS danas nije mogao da dobije jer je nedostupan.

UNS podseća da je po Kodeksu novinara Srbije dužnost novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu, kao i da novinar treba da se suprotstavi svakom pritisku na slobodno obavljanje profesije i svakom vidu cenzure jer je on, pre svega, odgovoran svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi