Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: „Blic“ grubo prekršio Kodeks novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 10. 2014.

UNS: „Blic“ grubo prekršio Kodeks novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je dnevni list „Blic“ današnjom naslovnom stranom grubo prekšio Kodeks novinara Srbije.

„Blic“ je uprkos dužnosti da poštuje pretpostavku nevinosti, na naslovnoj strani lista objavio tvrdnju da je glumac Goran Jevtić obljubio maloletnika.

List je senzacionalistički pristupio temi koja ozbiljno može ugroziti prava Gorana Jevtića, bez obzira što je Jevtić javna ličnost.

UNS ističe da su mediji, po Kodeksu novinara Srbije, dužni da poštuju pretpostavku nevinosti i da ne smeju nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude.

UNS smatra da novinari „Blica“ nisu pristupili poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom jer je glumac proglašen počiniocem krivičnog dela, iako se navodi iz privatne krivične prijave još uvek proveravaju u Tužilaštvu.

Komentari (8)

ostavi komentar
sub

25.10.

2014.

oliver [neregistrovani] u 09:00

ko o cemu

Postovani greske imam ali one nemaju veze sa temom. Greske su prvo zbog kucanja tacnije mobilni sam unosi tekst glasom posto racunar nemam.Prodat je kako bi kuci pomogao oko racuna. Uostalom ako ti je bitna pismenost onda netrebas mene da ispravljas mene vec novine koje su prepune gluposti. Zao mi je sto ti odbranu krsenja ljudskih prava trazis i krijes iza gramatike. Mozda bi bilo dobro da naucis matematiku jer na ove stvari se nemoze staviti znak jednakosti. Hvala

Odgovori
čet

23.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 22:48

Re:

Ako si bio novinar sigurno si otpusten zbog nepismenosti i nepoznavanja gramatike.

Odgovori
čet

23.10.

2014.

Oliver [neregistrovani] u 01:47

Sramota UNS-a

Kao bivsi clan unsa (tada jos clan) desilo mi se mnogo grublja stvar od Manojla Vukotica u Novostima. Mene je on jos grublje i vulgarnije diskreditovao u drustvu. Posto nisma bio javna licnost meni u zastistu sem YUCOM-a niko nije stao. Protiv mene u istrazi su nasli namestaljku tako da su se svi povukli a sud nikada nije poveo istrazni postupak. I pored toga veliki Mano meni je dao otkaz kao je prvo naveo zbog krivicnog dela. Da napomenem sem sto nije sud nije poveo postupak, tako nije niti u firmi sprovedena disciplinska a posto su svatili koliko su glupo postupili preformulisali su da sam nesavesno raspolagao sluzbenim sredstvima. Tako da sam od seksualnog manijaka homo pedofila (tako me je Manjo kvalifikovao javno) odjednom postao nesavestan radnik. I pored nagrade kao najbolji radnik potpuno kontraproduktivno je ovo bilo ali osudjen sam bez svedoka, bez istraga, bez zakonskih rokova, ... Posto sma svatio da sudove ne drzi pravda vec korupcijska mafija i da ce moj sud bitiduga agonija prema Strazburu obratio sam se kao clan UNS-u tacnije Ljiljani Smajlovic ali od nje nisam dobio bas nikakav odgovor. Naravno svatam prijateljstvo izmedju urednika ali ovako sramotno ponasanje UNS-a i Srbije kao i Novosti naprosto je neverovatno. Ceo slucaj i sve dokaze bice od 1.11.2014 pusteni na mom privatnom sajtu pa vidite sta se zove sramota. Ovaj glumac je pretrpeo dusevnu bol ali je ostao na poslu a ja sam proteran i saposla i iz drustva. Svaki detalj i kriminalne funkcije sudija bice skenirane i pokrepljene dokazima na sajtu. Sajt ce biti na 4 jezika kako bi se svet uverio koliko je nase pravosudje zdravo. Zahvaljujuci ovoj kriminalnoj grupaciji koja cuti dok se gaze mali ljudi a galami samo kada se spomene neko poznat ja sam izgubio oca (srcanog udara)pa neka vam je drustvo na cast moj email preko zainteresovanim cu poslati adresu sajta mozete da zatrazite na vidibgdg@gmail.com

Odgovori
čet

23.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 00:49

Re:

Ja sam čuo (iz prilično pouzdanog izvora!) da mali ima sedamnaest godina, a naš zakon kaže da se taj odnos NE SMATRA delom, ako je maloletno lice starije od šesnaest godina i ako je bilo pristanka, stoga, Blicov tekst tretiram kao najobičniju bljuzgu i dno novinarstva (a la ..... u "najboljim danima").

p.s. Nadam se da će ih na sudu odrati od para po više osnova...

Odgovori
sre

22.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 18:40

paaaa

...nije se dugo cekalo...te Zivka te suknjice, sve ide svojim tokom.

Odgovori
sre

22.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 15:30

Re:

Prava se traže na sudu a ne po naslovnicama iz političke osvete! A sad molim te ugasi CAPS LOCK!

Odgovori
sre

22.10.

2014.

JELENA [neregistrovani] u 14:33

DECA

ŠTA JE SA PRAVIMA DETETA

Odgovori
sre

22.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 12:51

pitanje

I sta vam ja kazem - ko su urednici i da li znaju sta rade? Ili im je starnacki lider amputirao mozak?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi