Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Učešće novinara u kampanji za nacionalne savete - kršenje Kodeksa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 10. 2014.

UNS: Učešće novinara u kampanji za nacionalne savete - kršenje Kodeksa

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra nedopustivim kandidovanje novinara i urednika u kampanji za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina uz istovremeno obavljanje novinarskog posla u svojim redakcijama. UNS ističe da se na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina nalazi veliki broj novinara, ali i urednika manjinskih redakcija, čak i onih koji rade na javnom servisu RTV (Radio-televizije Vojvodine).

UNS podseća kolege da Kodeks novinara Srbije jasno propisuje da „aktivno zagovaranje u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim/uredničkim poslom“, kao i da bi „novinar trebalo da učini sve da izbegne situacije koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa, stvarnog ili prividnog, i koje bi mogle da ga navedu da kompromituje svoj ugled ili ugled profesije“.

UNS ističe da se novinari i medijski radnici mogu kandidovati za nacionalne savete nacionalnih manjina, ali da su u tom slučaju dužni da zamrznu svoj novinarski status.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi