Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neetično izveštavanje o tragičnim događajima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 10. 2014.

UNS: Neetično izveštavanje o tragičnim događajima

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava kolege da su urednici i novinari dužni da se pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a naročito kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celu zajednicu.

UNS podseća da Kodeks nalaže novinarima da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima sa kojima razgovaraju i čija osećanja objavljivanjem takvih tekstova mogu povrediti. Kodeks takođe obavezuje medije da štite prava i dostojanstvo dece.

UNS traži od kolega da izveštavajući o slučajevima koji duboko potresaju javnost poštuju pretpostavku nevinosti i slede pravila po kojima novinar istražuje, objavljuje činjenice i pravi jasnu razliku između činjenica, pretpostavki i nagađanja.

UNS ističe da novinare ne opravdava kršenje Kodeksa čak i ako prenose saopštenja nadležnih državnih organa.

U prethodna dva dana, pojavio se snimak samoubistva u centru Beograda, kao i tekstovi o ubistvu Ivane Podraščić kojima se krše etički standardi profesije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi