Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Zašto je štamparija „Grafoprodukt“ i dalje zatvorena?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 10. 2014.

UNS: Zašto je štamparija „Grafoprodukt“ i dalje zatvorena?

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Upravu za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a koja je rešenjem od 18. septembra zabranila rad novosadskoj štampariji „Grafoprodukt“, da hitno proveri da li su navedene nepravilnosti u radu štamparije otklonjene, kako bi ona mogla nesmetano da nastavi sa radom.

 

Članovi Uprave za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije došli su 16. septembra u nenajavljenu inspekciju štampariji i, po navodima direktora štamparije Nebojše Rađenovića, nisu pronašli nepravilnosti u radu.

„Rekli su nam da je u našoj štampariji kao u apoteci i otišli. Međutim,  nakon dva dana došli su sa rešenjem o zatvaranju u kojem se štampariji nalaže da u roku od deset dana postupi po njihovom nalogu. Navedeno je da moramo da uklonimo svu hemiju, pogasimo mašine, isključimo gas, struju i iznesemo sav papir iz štamparije. Sve smo to uradili i podneli smo 26. septembra zahtev da dođu i vide da smo uradili sve što je naloženo, ali se niko ne odaziva“, rekao je UNS-u direktor štamparije Nebojša Rađenović i dodao da im od 22. septembra zabranjeno raspolaganje novcem sa računa, iako tada finansijska kontrola nije ni započela proveru.

„Grafoprodukt“ je štampao 14 vojvođanskih nedeljnika, među kojima su NS reporter, Somborske, Nove kikindske novine, Subotičke novine, List Zrenjanin, Vršačka kula, Bačkopalanački nedeljnik, Tabloid, Građanski oglasnik i drugi.

UNS je zabrinut zbog zatvaranja štamparije bez prethodnog davanja roka da se, pre sprovođenja drastičnih mera gašenja, otklone nepravilnosti.

UNS traži da nadležni ne odugovlače sa utvrđivanjem da li je „Grafoprodukt“ postupio po nalogu kako ne bi bilo ugroženo pravo građana na redovno informisanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi