Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i UNM: Odobriti azil Zoranu Božinovskom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 09. 2014.

UNS i UNM: Odobriti azil Zoranu Božinovskom

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje novinara Makedonije (UNM) traže od ministra pravde Republike Srbije Nikole Selakovića da odobri azil i ne dozvoli izručenje novinara Zorana Božinovskog Makedoniji. Zoran Božinovski je, kako UNS saznaje, sinoć pušten iz ekstradicionog pritvora uz ograničenje slobode kretanja. Ekstradicioni postupak još uvek traje, a zahtev za azilom mu još nije odobren.

 

UNS i UNM ističu da bi izručenje Božinovskog bilo loša poruka ostalim novinarima koji istražuju veze biznisa, politike i kriminala, i da bi Republika Srbija odlukom o davanju političkog azila Zoranu Božinovskom pokazala da poštuje pravo na zaštitu novinarske profesije i slobodu izražavanja.

UNS i UNM podsećaju da je u poslednjem godišnjem izveštaju za Makedoniju Evropska komisija navela da je u makedonskom sudstvu prisutna selektivna pravda.

UNS i UNM zato strahuju da Zoran Božinovski u Makedoniji neće imati fer suđenje i ističu da bi i Republika Srbija, eventualnom odlukom o izručenju sebe kompromitovala pred međunarodnim demokratskim institucijama.

Zoran Božinovski uhapšen je 7. novembra 2013. godine u Novom Sadu po Interpolovoj poternici, a prema optužbi za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu iz Krivičnog zakonika Makedonije i od tada se nalazio u ekstradicionom pritvoru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi