Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neetično izveštavanje o ubistvu Tijane Jurić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 08. 2014.

UNS: Neetično izveštavanje o ubistvu Tijane Jurić

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava kolege da su urednici i novinari uvek dužni da se pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a pogotovo kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celu zajednicu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava kolege da su urednici i novinari uvek dužni da se pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a pogotovo kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celu zajednicu.

Igor Jurić, otac ubijene Tijane Jurić, izjavio je da su pojedini mediji bili surovi, ucenjivali ga da ukoliko im ne da izjavu neće objaviti fotografiju nestale devojčice i da se pored potrage za nestalim detetom morao boriti sa neosnovanim pisanjem.

Bez provere i bez valjanih izvora tokom potrage za Tijanom optužen je da duguje zelenašima.

UNS ističe da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudom, pretnjom i proganjanjem izvora informacija.

Prema profesionalnim standardima novinari ne smeju da obećavaju povoljno izveštavanje u zamenu za informacije.

U trenutku kada se devojčica vodila kao nestala objavljivanje njene fotografije značilo je povećanje šanse da što pre bude pronađena.

UNS podseća da Kodeks nalaže novinarima da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima sa kojima razgovaraju.

Kodeks takođe obavezuje medije da štite prava i dostojanstva dece.

UNS traži od kolega da izveštavajući o slučajevima koji duboko potresaju javnost poštuju pretpostavku nevinosti i slede pravila po kojima novinar istražuje, objavljuju činjenice i pravi jasnu razliku između činjenica, pretpostavki i nagađanja.  Eklatantan primer kršenja svih normi je tekst “Šta monstrume čeka u zatvoru: Proklinju dan kada su rođeni!” objavljen na sajtu telegraf.rs.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

09.08.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 08:00

Медијски лешинари

Таблоидни медији у Србији већ годинама се код овавих и сличних трагедија понашају као лешинари, газећи по Кодексу новинарске професије и не поштујући моралне и етичке норме.У томе им се може стати на пут не само саопштењима и јавним осудама, већ пре свега оштрим казнама предвиђених и новим законом.Морали би да реагују и новинарски судови части, поред осталог и исклљчењем новинара и њихових уредника из постојећих новинарских удружења, као и јавни тужиоци.А отац трагично настрадале Тијане треба да тужи за клевету све медије који су писали и измишљали свашта о њему и његовој породици.Јер, то што су писали није новинарство већ лешинарство!

Odgovori
sub

09.08.

2014.

Комнен Коља Сератлић [neregistrovani] u 00:38

Монструми

Сматрате да је неморално (где нађосте ријеч "неетика, тако вам Бога) извештавање о несрећној девојчици нека новост. Многи новинари су монструми. Преко лешева прелазе само да би дошли до неке сензације. Нису само они криви, криви су и уредници који то очекују од новинара, да би повећали тираж и распродају новина. Када сви медији буду приватни, када буду зависли искључиво од тиража листа (ТВ од гледансоти) неморала ће бити све више. Када је ова трагедија у питању, изјаве министра ресорног (ко га туче по глави да ламентира што нема смртне казне, а ко зна можда ја гријешим, можда му је то докторска дисертација)) и службених лица су сумануте: те ударио је аутомобилом, те свукао је голу , не зна се да ли је силовао прије ного што је закопао, док се не изврши преглед, да девојчица има 40 килограма , а убица 12о . Неко је оведе луд. Господо, другови, поштена и непоштена интелигенцио, та трка, не само у овом случају, за изјавама и снимањем родитеља, браће, сестара убијене, убијеног, инсистирање да говоре, да ли плачу или не плачу, да ли су утучени у болу или нису, шта кажу пролазници, комшије, прелази сваку мјеру. Ма, диктатура 5 година са 10 просвећених цивила без Парламента и партија је једини излаз. Шта примитивци знају о демократији, која у ствари нигде и не постоји. Постојање партија и Парламента сматрате да је то демократија. Партитократијсака борба је достигла неморални врхунац, а Парламент је од првога дана стециште љутих партијаца, који не бирају речи у препуцавању, а све то сервирано нама несрећним реципијентима, који плаћамо. Читајте текст "Бараке су српска судбина".

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi