Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Kazniti napadača na novinara Bete Živka Perišića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 07. 2014.

UNS: Kazniti napadača na novinara Bete Živka Perišića

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje napad na novinara agencije Beta Živka Perišića u Gornjem Milanovcu, na koga je u petak 18. jula, fizički nasrnuo predsednik Mesne zajednice u selu Zagrađe Mileta Trišić. Kako je Perišić rekao UNS-u, u petak je bio na radnom zadatku na pijaci, kada ga je sreo Trišić.

 

„Počeo je da viče, da me vređa i onda fizički nasrnuo na mene,“ rekao je Perišić i dodao da je zabrinut za svoju bezbednost jer ga Trišić vređa "još od januara kada je preneo izjavu direktora Elektrodistruibucije u Lazarevcu da je Trišić optužen za krađu struje".

„Za 40 godina rada nikada ovako nešto nisam doživeo, odmah sam ga prijavio policiji“, naveo je Perišić.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja  informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.  

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

22.07.

2014.

Микоје [neregistrovani] u 11:58

Re: А шта би са магнетофонском траком и УДБ-ом?

Казнити нападача на новинара у пензији, хонорарног сарадника Новинске агенције Бета, који је, ето, у пензионерским данима, као хонорарац поранио да извештава са горњомилановачке пијаце.
Такође, било је крајње време да УНС макар начне улогу крунског сведока, на суђењу блаженопочившем епископу жичком Василију (Костићу), који је због беседе после литургије у једном селу поред Горњег Милановца, у доба СФРЈ и "водеће идејне улоге СКЈ", осуђен и одлежао затвор због проповеди, а као доказ за ту "непријатељску делатност" епископа жичког, послужила је магнетофонска трака локалног новинара, који је сведочио на суду. Суд у Горњем Милановцу осудио је епископа жичког бог тога што је 3. октобра 1971. године на јавном месту поред цркве и црквене порте где се одржавају сеоски вашари у селу Брези за време освећења обновљене цркве пред око две хиљаде верних у беседи коју је том приликом одржао критиковао тадашњи систем школовања, образовања и васпитања младих и предлагао за државну химну садашњу химну наше земље Боже правде. Узгред, епископ жички Васлије, али и свештеници Тихомир Величковић и Радиша Драшовић, пресудом Вишег суда у Чачку су рехабилитовани. Лажни сведоци и локални сарадници УДБ-е, међутим, нису ни покушали да се покају за служење тоталитарном систему "највећег сина народа и народности Ј. Б. Тита". Магнетофонска траха, локалног новинара, на којој се темељила судска одлука на основу које је владика завршио у затвору, а двојица свештеника новчано кажњени, није доживела беспристрасно "вредновање" од стране професионалног удружења новинара. О стрдању и суђењеу епископа Василија, написана је и једна књига, у којој се јасно помиње улога "магнетеофонске траке".
Свакако да о томе зна пуно председник Извршног одбора УНС, који је родом из Горњег Милановца и из тог града је извештавао за неколиго медија у Београду. Зна, а ћути! Зашто?

Odgovori
pon

21.07.

2014.

Aleksandar [neregistrovani] u 17:13

''Nema bezbednosti''

Nije prvi put da su novinari ,zajedno sa foto-reporterima napadnuti:Gornji Milanovac,Vrnjačka Banja,Novi Sad,koji je grad sledeći na napad na novinara.Em što im je teška
i opasna profesija,em što je neplaćena,rano umiru,bivaju ubijeni.Akteri treba odmah da se pronađu i kazne,često ne bude tako,a pitamo se zašto?Verovatno zbog:''ljudskih prava''i pravne države'',kako drugačije,a svugde u svetu za kratko vreme vinovnici budu uhvaćeni...Apelujem na ovu novu vlast,da odmah uhvate napadače...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi