Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Novinari nisu društveno-politički radnici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 05. 2014.

UNS: Novinari nisu društveno-politički radnici

Udruženje novinara Srbije (UNS) žali što je smenjeni urednik Studija B Aleksandar Timofejev pružio legitimitet sopstvenoj smeni tvrdnjom da ga je „politika dovela i politika smenila“. UNS poziva kolege i javnost da se usprotive povratku starih ideja po kojim su novinari društveno-politički radnici, a uredničke funkcije u medijima političke funkcije koje po prirodi stvari pripadaju političkim pobednicima.

Urednici nisu nesmenjivi, ali svaki novinar i urednik, kao i svaki zaposleni građanin, ima pravo na korektnu ocenu svog profesionalnog rada, koja ne sme biti motivisana političkim razlozima. Od najvećeg je značaja da profesionalni novinari insistiraju na profesionalnom vrednovanju svog rada i da se protive praksi da se smene urednika obavljaju na osnovu lažnih izgovora.   

Aleksandar Timofejev ima pravo da ne osporava sopstvenu smenu, ali novinari u Srbiji ne smeju da pristanu da se novinarski rad vrednuje političkim a ne profesionalnim aršinima.

Komentari (7)

ostavi komentar
sre

04.06.

2014.

Mirjana [neregistrovani] u 19:18

Re: Bravo

Sve sto ste rekli je ziva istina.

Odgovori
sre

04.06.

2014.

Mirjana [neregistrovani] u 19:17

Re: Sve se zna

Naravno da je svaka vlast uvek postavljala na celo RTSa i Politike, da ne sirim dalje, svoje ljude. Bujosevica su doveli zuti ali Lj. Smajlovic je doveo Kostunica pa sada Vucic! I nemojte molim vas da gubite pamcenje. Kada je Sonja Liht koja je bila u Upravnom odboru Politike smenjivala posle tri godine gazdovanja Lj Smajlovic, ova je odgovorila iz svih plotuna. I svi su cutali. I njeni novinari i oni koji su bili protiv nje. Tako to ide u Srbiji

Odgovori
pet

30.05.

2014.

Jasminka Kocijan [neregistrovani] u 23:58

Podrska Timofejevu

Oba novinarska udruzenja trebalo bi da pruze podrsku Aleksandru Timofejevu, odlicnom novinaru, uredniku i autoru koji je sa malo sredstava pravio jedinu pristojnu televiziju. Na zalost, Studio B nije ono sto je bio, ali odavno ni B92 nije ni blizu onome sto je predstavljao.
Za razliku od drugih glavnih urednika elektronskih medija, Timofejev, srecom, zna sve o novinarstvu i pripada najboljoj generaciji obrazovanih, vestih, iskusnih i pristojnih novinara. Ima redak dar da postavlja sustinska pitanja, a da pritom nikog ne vredja. To se zove stil. Timofejev je novinar, voditelj i urednik sa stilom. Ali to danas vise nije u modi.
Da je bar jednom nedeljno u goste zvao premijera i pritom punio studio ljudima koji ce na svaku premijerovu rec aplaudirati...ko zna...mozda ne bi bio smenjen. Ali Timofejev zna da je neristojno i neprofesionalno praviti takve emisije. Svaka mu cast sto je ostao onakav kakav je bio.
Njegove kolege, nazalost, nisu ostale dosledne sebi i profesiji. Da se ovako nesto dogodilo u vreme Miloseviceve vlasti, neko bi napisao saopstenje, kolege bi reagovale, udruzenja bi se oglasila. Studio B bi strajkovao. B92, da je ostao ono sto je bio, pruzio bi podrsku Timofejevu. Umesto toga - svako gleda svoja posla. E, takva nam je i profesija. Ovo sto se dogodilo Timofejevu nije toliko "slika i prilika" vlasti. Od nje se to ocekivalo. To je bruka profesije u kojoj vise nema ni trunke solidarnosti i vrlo malo profesionalnosti.
Aleksandru Timofejevu pruzam iskrenu profesionalnu podrsku. Mozda to njemu ne znaci nista. Nema veze, znaci meni. Malo ih je takvih ostalo.

Odgovori
čet

29.05.

2014.

Aleksandar [neregistrovani] u 16:08

Тимофејев једини говори истину

Тимофејев заслужује велике похвале управо зато што је признао оно што је очигледна истина и што може да увиди сваки онај ко дође у додир са сваким медијем у Србији. Политика поставља, политика смењује са уредничких места. Саопштење УНС, у том контексту, може да се тумачи као, нажалост, ситна демагошка шминка. Нити је Драган Бујошевић, после Љиљане Смајловић постављен на место главног уредника "Политике" због неких посебних способности, већ зато што су то желели "жути" освајачи власти, нити је Љиљана Смајловић, опет доведена на чело "Политике" без политичке подршке оних који су склонили Бујошевића. Да је ДС добила изборе, Манојло Вукотић би и буквално остао доживотни уредник и директор "Новости". На овом сајту често помињаног Ратка Дмитровића, такође је политика довела на чело "Новости", као што ће га, једног дана, политика отерати. Србија је данас партијска држава више него 1946. макар за онолико пута колико је странака у коалицији.

Odgovori
čet

29.05.

2014.

Nikola [neregistrovani] u 13:40

nesmenjivi

Kao neko ko je zavrsio novinarsko na FPN-u ne bi trebalo da budem ravnodusan prema ovoj vesti. Ipak, Studio B, nekadsnji bastion objektivnog (ne i nezavisnog) novinarstva, pod Timofejevim je postao PR sluzba. Ironicno, covek koji je u svoje vreme postavljao standarde nocinarstva, kada je preuzeo jednu televizijsku stanicu, od informativnog programa napravio je brlog.

Neka jedina mera vladavine TImofejeva bude da li je Studio B ostavio boljim ili losijim nego sto ga je zatekao. Svak ce verovatno imati svoj stav, moj je taj, da je televizija poslednjih 6-7 godina nazadovala.

Na kraju krajeva, covek je sam priznao kako je dosao. Kada se na takav nacin dodje na neko mesto, tesko se vise ostaje nezavisan.

Mozda se Timofejev sada vrati nekim korenima u novinarstvu, tako nesto mu zelim od srca.

Odgovori
čet

29.05.

2014.

Mira Novakovic [neregistrovani] u 11:03

Slučajnosti ili

Ne želim da se krijem iza nadimaka, pozivam Vas da hitno i konkretno reagujete. Dok vlast tvrdi da nema cenzure, samo od juče su se dogodile ove stvari:
-smenjen direktor Studija B
-Saša Janković saopštava da velikom broju saradnika nije produžen ugovor
-odredjen pritvor za troje lica koji su preko društvenih mreža širili paniku


Odgovori
čet

29.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 10:58

Ko je ko?

Timofejev je samo iskren i realan u svemu sto je rekao, a UNS stampa krajnje licemerno saopstenje. Ko je postavio Smajlovicku na mesto urednika u Politici, politicari ili novinari....ha hah hahha....Cime se bavi UNS? MOzda pitanjima novinarstva? H aha....

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi