Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Niko ne sme imati monopol u informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 05. 2014.

UNS: Niko ne sme imati monopol u informisanju

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog učestale diskriminacije medija uskraćivanjem prava pojedinim novinarima, snimateljima i fotoreporterima na nesmetan rad i izveštavanje. Prethodnih nekoliko dana svoj posao u javnom interesu nisu mogli da obave snimatelji SOS kanala kojima je bilo onemogućeno da naprave reportažu sa utakmice finala fudbalskog Kupa Srbije, fotoreporterima u Novom Sadu je bilo dozvoljeno da borave samo tri minuta na proslavi 150 godina preseljenja Matice srpske u Novi Sad, a kolegama sa B92 je bilo zabranjeno da uđu u zgradu Privrednog suda u Leskovcu i naprave prilog o problemima zaposlenih sa komarcima.

Snimateljima SOS kanala 7. maja nije obezbeđeno smimanje reportaže sa utakmice finala Kupa Srbije u fudbalu, sa obrazloženjem da je nosilac ekskluzivnih prava prenosa TV Arena.

UNS podseća da je finale Kupa Srbije na listi događaja od nacionalnog značaja koju svake godine pravi RRA, da na njega niko nema monopol i da je nosilac ekskluzivnog  prava prenosa, po članu 71. Zakona o radiodifuziji u obavezi da omogući snimanje u trajanju od 90 sekundi ili obezbedi snimak događaja svim zainteresovanim stranama.

UNS ističe da, s obzirom na to da je finale Kupa događaj od nacionalnog značaja, ekskluzivno pravo prenosa imaju samo nacionalni emiteri, što TV Arena nije.

UNS traži od Fudbalskog saveza Srbije odgovor, da li je pravo snimanja pre dodeljivanja Areni, ponudio svima pod ravnopravnim uslovima?

Matica srpska obeležila je juče jubilej, 150 godina od preseljenja ove institucije iz Budimpešte u Novi Sad. Tom prilikom fotoreporterima je bilo omogućeno da fotografišu samo prvih 3 minuta.

UNS ističe da je ovakav tretman naših kolega nekorektan, naročito zato što je reč o događaju od javnog značaja. UNS podseća da je Matica srpska javna institucija i da ne sme dozvoliti ograničavanje slobode javnog informisanja.

Predsednik Prvirednog suda u Leskovcu u petak je zabranio novinarima TV B92 da naprave prilog o problemima zaposlenih sa komarcima, iako je prethodno izjavu o tome dao za tri televizije. 

UNS poziva i predsednika Privrednog suda da poštuje Zakon o javnom informisanju, ne ograničava slobodu javnog informisanja i podseća da je obaveza novinara da od nosilaca javnih funkcija traže odgovore na pitanja od javnog značaja.

UNS ističe da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i podseća na obavezu ravnopravnog tretiranja i omogućavanja novinarima i medijskim radnicima da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu. 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi