Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Otkazivanje pretplate je pritisak na medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 05. 2014.

UNS: Otkazivanje pretplate je pritisak na medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što pojedine kompanije nezadovoljstvo objavljenim informacijama iskazuju najavom obustave ugovorene pretplate novina. UNS ističe da su iz Holding korporacije „Krušik“ iz Valjeva, nezadovoljni tekstom o ovoj firmi, „Privrednom pregledu“ zapretili otkazivanjem godišnje pretplate.

 

Kako je UNS-u rekao direktor „Privrednog pregleda“ Dušan Jugović, nakon teksta o lošem stanju u namenskoj industriji, pa i „Krušiku“, „Privrednom pregledu“ je iz ove korporacije saopšteno da će im obustaviti pretplatu.

„Nažalost, nije to ništa novo. Često se na ovaj način vrši pritisak na ’Privredni pregled’, čak nam se i preti otkazivanjem marketinških ugovora. To je čist pokušaj pritiska na medije“, navodi Jugović.

Direktor valjevske korporacije Mladen Petković demantuje tvrdnje Jugovića i navodi da je to „možda neformalno rekao neko od njegovih saradnika“, ali da „’Krušik’ neće to uraditi, i da mu to nije u interesu jer želi da ima dobru saradnju sa medijima“.

„Nećemo prekinuti pretplatu, ali ’Privredni pregled’ nije bio profesionalan i u tom tekstu nije imao drugu stranu. Nikoga iz poslovodstva ’Krušika’ nisu pozvali za izjavu, samo predsednika sindikata. Tekst nam je naneo veliku štetu, a oni se nisu potrudili da dobiju izjavu bilo koga iz firme“, naveo je Petković.

UNS naglašava da svako ko tvrdi da su mediji nešto netačno objavili ima pravo da demantuje pisanje medija i da su svi drugi načini uticaja neprihvatljivi.  

Komentari (6)

ostavi komentar
pet

09.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 11:54

Dragan

Gospodjo Smailovic,mene interesuje da li su firme pa i Krusik u zakonskoj obavezi da kupuju bilo koje novine pa i Privredni pregled ako se u njima iznose lazi?Ako novinari svojim lazima ugroze poslovanje neke firme da li podlezu zakonskim sankcijama?Ocigledno je da su se gospoda iz Privrednog pregleda opredelila za bivse rukovodstvo koje je opoljackalo Krusik. Da li ste se Vi gospodjo Smailovic opredelili za istu stranu?

Odgovori
pet

09.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 11:39

Ranko

Gospodo iz UNSa,molim vas da mi objasnite razliku izmedju reci pritisak i ucena.Novinari iz "Privrednog pregleda"ocigledno ne zele dobro Krusiku jer sta ako je ta firma bila pred potpisivanjem vaznih ugovora za dobrobit firme a novinari pompezno najavljuju njeno zatvaranje sto nije istina.Da li su novinari u obavezi da pisu istinu ?Da li je normalno da neko placa da se o njemu pisu lazi?A mozda je "normalno" jer ako ne plati slede pretnje i ucene,pisanje novih lazi,saopstenje UNSa itd.

Odgovori
čet

08.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 20:54

TanjaRe:

To ti mislis ako uopste mozes da mislis.Znas to mogu samo svesna bica .

Odgovori
čet

08.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 19:50

Tanja

Gospodjo Smajilovic,vi kao vrstan novinar treba da znate da za gospodu novinare iz Vamedie relevantan sagovornik nije direktor Krusika vec Ministarstvo odbrane Srbije.U skladu sa ovim vase saopstenje nema nikakvu validnost.

Odgovori
čet

08.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 12:55

Re:

Sve dok se krije i ćuti mnogi će verovati da nešto i zna !

Odgovori
uto

06.05.

2014.

Slobodan Raković, Valjevo [neregistrovani] u 16:33

Da nije tužno...

Direktor HK "Krušik" Mladen Petković ima obraza da drži pridike i poziva se na na (ne)profesionalizam i tzv. drugu stranu. Neka pošteno kaže sa koliko je valjevskih novinara razgovarao. Bolje koliko ih je odbio kao direktor , najpre, Kovačkog centra, a sada HK "Krušik". Sve i slovima sve. A bilo nas je podosta , koji smo mu se, pismeno i usmeno, obraćali desetinu puta. I logično, posle stalnog odbijanja, niko ga više ne zove. Bilo nam je dosta "korpi", jer "iako smo novinari imamo bar trunku dostojanstva".
Siguran sam da niko od nadležnih neće reagovati na ovakve i slične odluke moćnika koji bi da uređuju glasila.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi