Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKiM: Oprezno pri prenošenju neproverenih tvrdnji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 04. 2014.

DNKiM: Oprezno pri prenošenju neproverenih tvrdnji

Povodom najave kosovskog ministra za prostorno planiranje Dardana Gašija na prištinskoj TV 21 da će crkva Svetog Nikole u Prištini biti srušena, Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) apeluje na ovu televiziju da sa posebnom pažnjom izveštava o izjavama koje mogu da izazovu teške posledice.

 

Kako je objavljeno na sajtu TV 21, kosovski ministar za prostorno planiranje Dardan Gaši u intervjuu datom ovoj televiziji najavljuje rušenje crkve u Prištini koja se po njegovim saznanjima  “nalazi na imanju prištinskog univerziteta”.

Iako je jasno da se u blizini Univerziteta nalazi Hram Hrista Spasa, za koju eparhija SPC tvrdi da poseduje sve potrebne dozvole, kosovska televizija je na svom sajtu prenela da je ministar Gaši najavio rušenje crkve Svetog Nikole.

DNKiM poziva kolege da se u svom radu pridržavaju profesionalnih standarda i etičkog kodeksa i informaciju provere iz najmanje dva nezavisna izvora. Tim pre što je crkva Svetog Nikole bila potpuno uništena u martovskom pogromu 2004. godine, a zatim, dve godine kasnije obnovljena. Ona sada predstavlja duhovni centar prištinskih Srba, pa prenošenje neproverenih informacija o ponovnom rušenju ove svetinje može izazvati strah među Srbima na Kosovu.

DNKiM ističe da je posao medija da profesionalno i objektivno informišu građane, a ne da širenjem dezinformacija šire osećaj straha i panike.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi