Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nedopustivo oporezivanje beogradske štampe na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 04. 2014.

UNS: Nedopustivo oporezivanje beogradske štampe na Kosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije protestuje zbog oporezivanja beogradske štampe na Kosovu i Metohiji. UNS obaveštava javnost da će od sutra distributeri obustaviti isporuke beogradske štampe južno od Ibra ukoliko Poreska uprava Kosova ne bude omogućila distribuciju bez plaćanja PDV-a.

 

Kako UNS saznaje od distributera Igora Pupovca, kosovska carina ne pušta beogradsku štampu bez plaćanja poreza, iako je po zakonu štampa oslobođena PDV-a.

“Zakoni nisu usklađeni, na carini primenjuju stari zakon Kosova po kojem štampa nije oslobođena poreza. Očekujemo da će uz pomoć međunarodne zajednice ovaj problem da se reši i da će Poreska uprava Kosova doneti tumačenje po kojem ćemo moći da nesmetano nastavimo distribuciju“, kaže Pupovac i dodaje da su „za naredna dva dana već povukli porudžbine za sredine južno od Ibra. Za sada još uvek imamo sredstva za distribuciju na severu i taj deo neće ostati bez štampe. Radimo sve što je u našoj moći da na celoj teritoriji KiM omogućimo pravo na informisanje, ali pod ovim uslovima je to gotovo nemoguće“, kaže Pupovac.  

UNS ističe da je nedopustivo da se od distributera beogradske štampe traži da plaćaju PDV, tim pre što je pre manje od mesec dana premijer Albanije Edi Rama u Peći izjavio da su Albanija i Kosovo “ukinuli dvostruko oporazivanje i eliminisali PDV za knjige i novine”.

UNS traži od Euleksa i Ombudsmana na KiM da omoguće nesmetanu distribuciju i obezbede zaštitu distributera beogradske štampe na KiM.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi