Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Javno saopštiti činjenice o dugovima Kompanije “Novosti”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 03. 2014.

UNS: Javno saopštiti činjenice o dugovima Kompanije “Novosti”

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog blokade računa Kompanije “Novosti” od strane „Štamparije Borba“ na iznos od 187 miliona dinara, čija posledica može biti prestanak izlaženja najtiražnijeg dnevnog lista u Srbiji i prostoru bivše Jugoslavije.

 

UNS traži da zastupnici državnog kapitala u Kompaniji “Novosti” i “Štampariji Borba” bez odlaganja javno saopšte podatke o međusobnim finansijskim odnosima ovih kompanija, s obzirom na to da je država vlasnik oko 37 odsto Komapanije “Novosti” i skoro 80 odsto „Štamparije Borba“.

UNS podseća da je privatizacija Kompanije “Novosti” jedna od 24 sporne privatizacije po nalazima Evropske komisije. Vlada Srbije je krajem prošle godine saopštila da je završen predistražni postupak u sva 24 slučaja, uključujući i Kompaniju “Novosti”, ali javnost nije upoznata šta je utvrđeno u slučaju izdavača najtiražnijih dnevnih novina.

I po Izveštaju bivše predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, privatizacija Kompanije “Novosti” nezakonito je izvršena.

UNS podržava zahteve novinara “Večernjih novosti” da se javno saopšte činjenice o finansijskom stanju Kompanije i traži da se problemi rešavaju bez politizacije.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

19.03.

2014.

ver ni citaloacanonymous [neregistrovani] u 19:34

dugovanje

Postovani prijatelji., kao citalac V.N. ne mogu da razumem navode Kolegijuma lista da novina koja ima ugled i citanost kakvu navode autori saopstenja, ne moze da opstane na trzistu. Em novac od prodaje, em od oglasa, a KASA PRAZNA: nI TROSKOVI STAMPE NE MOGU DA SE PLATE:Neko je znaci ozbiljno ostetio ovaj list koji izlazi vise od 5,5 decenija.Sta je u pitanju. Skoro 12 godina na celu lista je bio Rade Brajovoic, a potom jos toliko Manjo Vukotic. Bili su istovremeno direktori i glavni i odsgovorni urednici.Ako su oni bezgresni, znaci da je krivac za takvo poslovanje neki kurir ili u najbolojem slucaju neki vozac ove kompanije. Ne salim se. Nma logike tolikom zamajavanju i demagogiji. Ni ignoirisanju onog sto je tvrdila Verica Barac. Ali, ovde je sv e moguce, pa i da su V.N. same sebi iskopali poslovni kraj i prestanak izlazenja...Cudno je i da se UNS drzi vrlo rezervisano i nezainteresovano, a deklarativno je u funkciji cuvanja ugleda i integriteta profersije...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi