Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Promeniti menadžment RTK2 i osnovati nezavisnu srpsku televiziju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 03. 2014.

UNS i DNKiM: Promeniti menadžment RTK2 i osnovati nezavisnu srpsku televiziju

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) traže da se promeni menadžment kanala RTK2 i izabere novi na predlog srpske zajednice na KiM, kako je predviđeno Zakonom o javnom emitovanju. UNS, DNKiM i mreža NVO "Ksam" pokrenuće proces pred Ustavnim sudom Kosova za ocenu ustavnosti zakona kojim je RTK2 konstituisana suprotno dogovoru u Beču da Srbi na KiM dobiju „nezavisni televizijski kanal na srpskom jeziku koji bi svojim signalom pokrivao celu teritoriju Kosova“.

UNS i DNKiM podsećaju da je prošlo pola godine od kako je glavni i odgovorni urednik Radio televizije Kosova (RTK2) Zoran Ćulafić nezakonito otpušten.

Ni posle šest meseci nema odgovora nadležnih na žalbe na nepotizam i nezakonito vođenje kanala RTK2 na srpskom jeziku, niti zakazivanja suđenja po tužbi Zorana Ćulafića.

UNS i DNKiM ističu da su albanski mediji „Zeri“ i „Koha di tore“ ovih dana pisali o nepotizmu na ovom kanalu i potvrdili tvrdnje koje je iznosio bivši glavni i odgovorni urednik Zoran Ćulafić.

UNS i DNKiM podsećaju da je srpska medijska zajednica prevarena nakon što je na pregovorima u Beču 2007. godine Ahtisarijevim planom utvrđeno da mora biti  formiran nezavisni televizijski kanal na srpskom jeziku, što je kasnije prepisano i u Ustav Kosova.

Umesto formiranja nezavisnog kanala za koji se izborila srpska medijska zajednica, Skupština Kosova uz podršku srpske Samostalne liberalne stranke ustanovila je RTK2 pod patronatom Uprave Radio televizije Kosova. Šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt nepoštujući konkursnu proceduru, postavio je za vršioca dužnosti direktora RTK2 Žarka Joksimovića.

UNS i DNKiM zahtevaju da pregovarački tim Srbije na pregovorima u Briselu obuhvati i ovo pitanje jer, po istraživanju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, svega 2% srpske zajednice na Kosovu i Metohiji ima poverenja u program RTK2.

Do sada RTK2 nije ispunio ni zakonski uslov da se program realizuje u saradnji i uz pomoć srpskih redakcija, kao ni da se 15 do 20 odsto budžeta odvaja za nabavku programa od srpskih produkcija sa Kosova i Metohije. Naprotiv, RTK2 se ponaša kao konkurencija siromašnim srpskim lokalnim emiterima i, kako je navela Evropska radiodifuzna unija, postaje „medijsko oružje u rukama vladajuće partije Hašima Tačija“.

UNS i DNKiM ističu i da se najavljivanjem pokretanja još dva kanala - RTK3 i RTK4, samo baca prašina u oči i skreće pažnja sa problema koje zbog političkog uticaja i korupcije imaju RTK1 i RTK2.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi