Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Preispitati registraciju novog lista „Kurir: najuticajnije dnevne novine na Balkanu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 02. 2014.

UNS: Preispitati registraciju novog lista „Kurir: najuticajnije dnevne novine na Balkanu“

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Ministarstvo kulture i informisanja da preispita registraciju dnevnika „Kurir: najuticajnije dnevne novine na Balkanu“, koji se pre desetak dana pojavio na tržištu umesto tabloida „Kurir“. UNS ističe da su sličnošću imena dva medija čitaoci u uverenju da kupuju iste novine, a poveriocima je ugrožena mogućnost naplate dugovanja, jer izdavač već bivšeg „Kurira“ „Kurir-info d.o.o.“ raspolaže sa 41.853,48 dinara novčanog kapitala.

Zakon o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju u roku od godinu dana od brisanja javnog glasila iz registra „ne dozvoljava osnivanje javnog glasila pod istim ili sličnim imenom koje može izazvati zabunu u pogledu identiteta javnog glasila.“

UNS podseća da, sada već bivši, idavač „Kurira“ postoji od decembra 2005. godine i da bi, zbog poštovanja Zakona o javnom informisanju, a prvenstveno moguće štete koju bi pretrpele kolege ukoliko im nisu izmirene sve obaveze, Ministarstvo kulture i informisanja moralo da iskoristi svoje pravo nadzora nad sprovođenjem Zakona kada je u pitanju registracija dnevnika „Kurir: najuticajnije dnevne novine na Balkanu“. 

UNS smatra da bi novi Zakon o javnom informisanju i medijima trebalo da sadrži odredbu o solidarnoj odgovornosti pravnih lica – bivšeg i novog izdavača medija. U slučaju da prethodni izdavač nema novac da izmiri svoje obaveze, tu dužnost treba da preuzme novi izdavač.

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

18.02.

2014.

Anonymous, jer tako mora [neregistrovani] u 19:38

Napredni Kurir

Kada nemate poštenu percepciju u odnosu na medije u Srbiji onda su sasvim očekivane šmucing varijante vlasnika privatnih medija i vlasti. Onaj ko misli da je državni sekretar za medije neobavešten silno se vara. Dovoljno je prelistati samo jedan a kamo li više brojeva Kurira pa shvatiti u kom grmu leži zec, tj. ko daje vetar u leđa takvim nezavisnim (Sic!) medijima. Ovakvim ekvilibristikama ne samo da se ruši novinarski kodeks i nanosi nesaglediva šteta samim novinarima, već se u značajnoj meri oštećuje i budžet Republike Srbije.

Odgovori
čet

13.02.

2014.

Bivši dopisnik [neregistrovani] u 14:23

OJAĐENI DOPISNICI

Medijska dinastija Rodić i sionovi ojadila je sredinom prošle decenije nekoliko desetina novinara koji su radili u dopisništvima Glasa i Kurira đirom Srbije.Vrhunac marifetluka nastao je kada su dopisnici bez svoje volje dobili rešenja o radnom odnosu umesto u nekakvoj fantomskoj Srpskoj informativnoj agenciji SINA preko koje su novinari ustvari pisali tekstove koji su objavljivani u Glasu javnosti i Kuriru.Kada je posle nekoliko godina postojanja SINA likvidirana i otišla u stečaj dopisnici koji su pred sudom poveli sporove o neisplaćenim zaradama i otpremninama po dobijanju rešenja da su postali "tehnološki višak", pred sudom nisu mogli da dođu do pravde jer su Rodićevi advokati sudu dostavljali rešenja o stečaju SINE. Kada sam kao nekadašnji šef dopisniđtva u Nišu pokrenuo sdski postupak,uz angažovanje finansijskog veštaka koji sam morao lično da platim, sud je presudio da mi na ime neisplaćenih 14 plata, doprinosa za penzijsko osiguranje i drugih prinadležnosti koje mi pripadaju iz radnog odnosa, Rodići duguju 1.800.000 dinara.Ali, zbog dostavljenog rešenja o stečaju SINE sud me je na kraju uputio na privatnu parnicu protiv Radisada Rodića za koju nisam imao para.Ostao sam uskraćen i za nekoliko godina radnog staža,a moju sudbinu doživelo je još esetak dopisnika iz Srbije.Sramota je da Kurir i drugi mdiji iz kolevke Rodića i sinova uopšte imaju ikakvo moralno pravo da pišu o drugim nepravdama u Srbiji, jer su i sami medijski tajkni koji su ojadili i novinare i državu za milionske sume, a i dalje jašu zemljom Srbijom.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi