Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Lokalne samouprave krše Medijsku strategiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 02. 2014.

UNS: Lokalne samouprave krše Medijsku strategiju

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da pojedine lokalne samouprave pri raspisivanju konkursa za sufinansiranje lokalnih medija krše Medijsku strategiju. UNS ističe da je konkurs za sufinansiranje lokalnih medija u Kovinu objavljen i sprovodi se sa ozbiljnim propustima, koji su u suprotnosti sa Medijskom strategijom.

 

U konkursu za sufinansiranje medija u Kovinu nije navdeno da se konkurs odnosi za  medije sa teritoriji ove opštine, što može da dovede do manipulacija novcem poreskih obveznika. Sporno je i što je konkurs raspisan za praćenje rada opštinske uprave i lokalne samouprave umesto za informisanje od javnog značaja. Konkursom je obuhvaćeno i oglašavanje opštine, iako je Strategijom predviđeno da novac iz budžeta za medije može biti namenjen samo za javno informisanje građana. Takođe, u suprotnosti sa Strategijom  je i činjenica da je predsednik Komisije za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja na rukovodećem mestu u javnoj ustanovi.

UNS apelauje na lokalne samouprave da, bez obzira na to što nisu doneti medijski zakoni, konkurse za sufinansiranje lokalnih medija sprovode u skladu sa odredbama Medijske strategije koja je usvojena 2011. godine, a koja je poslužila kao osnova pri pisanju seta medijskih zakona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi