Naslovna  |  Saopštenja  |  Osuđujemo kampanju "Kurira" protiv Olje Bećković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 06. 2009.

Osuđujemo kampanju "Kurira" protiv Olje Bećković


Udruženje novinara Srbije upozorava da list "Kurir" već tri dana vodi kampanju protiv Olje Bećković, jedne od najboljih i najuglednijih srpskih novinarki. Kao povod je iskorišćen njen maloletni sin, kog je policija privodila i čiji je identitet "Kurir" obelodanio protivno zakonskim normama i kodeksu novinarske profesije.

UNS izražava naročitu zabrinutost zbog činjenice da je srpska policija, umesto da primenjuje zakon i štiti dete, pomogla "Kuriru" da započne vendetu protiv ugledne novinarke. Zakonom zaštićena informacija procurila je iz policije, i policija i uredništvo "Kurira" su tako postali saučesnici u kršenju pretpostavke nevinosti jednog deteta, samo zato jer je u pitanju sin poznate novinarke.

Olja Bećković se u svom radu zamerila tajkunima koji finansiraju štampu, i političarima koji bi trebalo da obezbede da se zakoni provode, a deca štite. Ono što se njoj dešava dokaz je da se u ovoj državi ne cene i ne štite novinari, njihova hrabrost i njihova profesionalna autonomija.

UNS sa posebnom zabrinutošću konstatuje da se urušavanje profesije ogleda i u tome što je među samim novinarima lako naći one koji će za tuđi račun da ruše ugled kolega profesionalnijih i kredibilnijih od sebe.

Uvereni smo da pokušaj atentata na profesionalni i moralni lik Olje Bećković neće uspeti, jer naša koleginica već barem dve decenije visoko drži barjak profesije koju „Kurir“ isuviše često kalja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi