Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Sprečiti gašenje medija u Apatinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

09. 10. 2013.

UNS: Sprečiti gašenje medija u Apatinu

Udruženje novinara Srbije (UNS) je zabrinuto zbog blokade računa TV Apatin d.o.o., vlasnika nedeljnika „Novi glas komune“ i lokalne televizije, kojom je 7. oktobra počelo prinudno izvršenje drakonske presude koju je ovom mediju izrekao Apelacioni sud u Novom Sadu. Račun TV Apatin d.o.o. je blokiran za iznos od 1.000.000 dinara, sa računa je već skinut novac za plate 19 zaposlenih, a milionski iznos biće uvećan sa još 200.000 dinara sudskih troškova, plus kamate.

 

UNS podseća da je nakon presuda Višeg suda u Somboru kojom su tri apatinska medija oslobođena odgovornosti za objavljene informacije o samoubistvu sugrađanke, Apelacioni sud u Novom Sadu je sve tri presude preinačio. Veće sudije Petra Jovanovića dosudilo je da TV Apatin d.o.o., zbog povrede prava na privatnost mora da plati kaznu od 1.000.000 dinara plus sudske troškove od oko 200.000 dinara jer, po presudi „u konkretnom slučaju nije postojao opravdani interes javnosti da sazna za tragičnu pogibiju ćerke tužilaca i okolnosti pod kojima je ona stradala“.

Za objavljene informacije o istom događaju, Apelacioni sud preinačio je oslobađajuće presude i Radio Apatinu i Radio Dunavu iz Apatina, pa će i oni morati da plate 200.000 i 400.000 dinara uvećanih za sudske troškove i kamate.

Iako je utvrdio da "tekstovi imaju afirmativni karakter obojen duhom saosećanja, te da se u istima govori biranim rečima o pokojnoj ćerki tužilaca..." Apelacioni sud je u slučaju TV Apatin d.o.o. dosudio rekordnu  novčanu presudu jednom mediju u Srbiji.

UNS i NUNS osporili su ovakvu presudu Apelacionog suda, Savet za štampu je ocenio da nedeljnik „Novi glas komune“ u spornim tekstovima nije prekršio Kodeks novinara Srbije, a peticiju protiv nezakonitog gašenja medija na sajtu UNS-a do danas je potpisalo 420 novinara i medijskih radnika.

UNS poziva kolege da nastave sa potpisivanjem peticije „Stop nezakonitom gašenju medija“ kako bi se solidarisali sa 40 kolega iz tri apatinska medija koji su ugroženi neodrživim presudama Apelacionog suda u Novom Sadu.

UNS traži da se slučaj apatinskih medija što pre razreši na Vrhovnom kasacionom sudu kako bi se izbegle pogubne posledice gašenja medija, a od lokalne samouprave očekuje da učini sve što je moguće kako bi mediji u ovom gradu opstali uprkos drakonskim i antievropskim presudama.

UNS ističe da se ovim presudama ograničava sloboda izražavanja, što je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i stavovima Ustavnog suda Srbije.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

15.11.

2013.

anonymousgrmeclija [neregistrovani] u 22:22

Pero Dosen Backa |Palanka

Stop gasenju medija.Hocemo slobodu stampe/medijima

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi