Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: MUP da odgovori na pitanja UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 10. 2013.

UNS: MUP da odgovori na pitanja UNS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) ponovo traži od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da odgovori ko je i na osnovu koje odluke podatke o pregovorima sa Evropskom unijom (eksplanatorni skrining) proglasio službenom tajnom, i ponovo traži dokument kojim je to proglašeno. UNS je ovo pitanje uputio MUP-u 4. oktobra ove godine, nakon što je sa mejla ovog ministarstva predstavnicima organizacija civilnog društva koji su bili prijavljeni za direktno praćenje eksplanatornog skrininga od 2. do 4. oktobra stiglo sledeće obaveštenje:

“Sve informacije i podaci do kojih dođete prateći direktan prenos eksplanatornog skrininga, se smatraju službenom tajnom u narednih godinu dana, te se kao takvi ne smeju učiniti dostupnim sredstvima javnog informisanja i trećim licima.

Molimo vas da poštujete ovaj zahtev Evropske komisije i vidimo se na prenosu“,

MUP je dan kasnije UNS-u odgovorio: „U vezi Vaših pitanja možete se obratiti glavnom pregovaraču Tanji Miščević “.

UNS se obratio Tanji Miščević, čiji saradnici su obećali odgovor u toku sutrašnjeg dana.

Juče je, gostujući u emisiji „OKO“ na Radio televiziji Srbije, Tanja Miščević rekla:

„Čim smo mi otvorili tu priču i čim smo pozvali nevladine organizacije, pa i novinarska udruženja, prosto nije moguće da nešto bude službena tajna. Ali, postoji jedna doza poverljivosti. Dakle, ono što smo mi sugerisali, ono što smo zamolili sve ovde u Beogradu, posebno civilno društvo i novinarska udruženja koja prate skrining bilo je sa dozom poverljivosti, u smislu: Nemojte citirati šta je Tanja Miščević pitala tamo, niti kakvu je lošu praksu dala Evropska komisija“.

UNS ističe da je javnost i nakon izjave Tanje Miščević ostala uskraćena za odgovor na pitanje ko je skrining proglasio službenom tajnom i očekuje da će MUP odgovoriti na pitanja i da neće čekati rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koje bi ga na to obavezalo.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi