Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ko je skrining proglasio službenom tajnom?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 10. 2013.

UNS: Ko je skrining proglasio službenom tajnom?

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od MUP-a da odgovori ko je u ovom ministarstvu odlučio da sve podatke koji budu saopšteni u analizi usklađenosti pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, koji predstavlja pripremu za formalno otvaranje pregovora o pridruživanju EU (eksplanatorni skrining), za poglavlje 24 koji traje od 2. do 4. oktobra, proglasi službenom tajnom. Poglavlje 24 odnosi se na pitanja pravde, slobode i bezbednosti.

UNS smatra da ova zabrana predstavlja kršenje prava javnosti da bude obaveštena o događajima od javnog interesa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo je mejlom predstavnike institucija koji su prijavljeni za praćenje direktnog prenosa eksplanatornog skrininga „da su svi podaci koji budu prezentovani, na insistiranje Evropske komisije, proglašeni službenom tajnom, te da se kao takvi ne mogu u sledećih godinu dana učiniti dostupnim predstavnicima medija i trećim licima“.

UNS podseća odgovorne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da „službena tajna“ kao zakonska kategorija ne postoji od usvajanja novog Zakona o tajnosti podataka, koji je na snazi od 2009. godine.

UNS zahteva od MUP-a odgovor ko je, po čijem nalogu i na osnovu kog dokumenta „sve podatke do kojih se dođe tokom prenosa“ proglasio „službenom tajnom“.

UNS je o ovoj zloupotrebi obavestio i kabinet Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi