Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Gradonačelnica Smedereva ugrožava slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 10. 2013.

UNS: Gradonačelnica Smedereva ugrožava slobodu medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog izjave gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović da će „tužiti sve medije koji su pisali o epidemiji u ovom gradu“, kao i da će „novinari morati na sudu da kažu odakle im informacije o obolelima“. Jasna Avramović izjavila je da će tužiti sve novinare koji su pisali da se neuobičajeno mnogo građana 9. i 10. septembra javilo za medicinsku pomoć u Bolnicu, Dom zdravlja i Dečji dispanzer u vreme održavanja manifestacije Smederevska jesen.

UNS ističe da je postupak Jasne Avramović klasičan primer pokušaja nosioca javne funkcije da na novinare prevali odgovornost koja je objektivno u nadležnosti vlasti Smedereva. Tako shvaćen odnos vlasti i medija je karakterističan za nosioce javnih funkcija koji naopako tumače pojam javnog interesa.

Izjava gradonačelnice Smedereva nedvosmisleno predstavlja pritisak na slobodu medija. 

UNS naglašava da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosioca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost, a stanje zdravlja građana to svakako jeste.

UNS podseća gradonačelnicu Avramović da po Zakonu o javnom informisanju “novinar nije dužan da otkrije podatke u vezi sa izvorom informacije, osim ako se podaci odnose na krivično delo, odnosno učinioca krivičnog dela za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje pet godina“.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

13.10.

2013.

Живорад Стевановић - Жира [neregistrovani] u 13:09

Што град Смедерево вазда затворено...

"О човече, охоли створе! Чим се дочепаш власти, почнеш чинити најнезамисливије глупости, од којих се и самим анђелима плаче". - Шекспир

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi