Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Rasvetljavanje ubistava i otmica novinara u sporazum Beograda i Prištine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 09. 2013.

UNS i DNKiM: Rasvetljavanje ubistava i otmica novinara u sporazum Beograda i Prištine

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije traži od pregovarača Beograda i Prištine, premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, da u okviru razgovora u Briselu odrede kao prioritet rasvetljavanje svih ubistava i otmica novinara na Kosovu i Metohiji. Po evidenciji UNS-a i DNKiM-a na Kosovu i Metohiji od 21. avgusta 1998. godine do 9. septembra 2000. godine ubijeno je i oteto šestoro novinara koji su radili za srpske medije, a 2001. i 2005. godine ubijena su dva novinara dnevnika na albanskom jeziku „Bota Sot“.

 

Novinarska ekipa Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali su 21. avgusta 1998. godine na području koje je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Išli su da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište. Do danas nema nikakvih informacija o njima, a automobil u kom su bili, „zastava 128“ plave boje, nikada nije pronađen.

Kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica, 6. maja 1999. godine,  nestao je Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike". Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, otet je 21. avgusta 1999. u Prištini. Deo njegovih posmrtnih ostataka pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine. Marjanu Melonašiju, novinaru srpske redakcije Radio Kosova gubi se trag 9. septembra 2000. godine kada je ušao u taksi ispred zgrade Radio Prištine.

U atentatima, 2001. i 2005. godine, ubijeni su novinari lista „Bota Sot“ Bekim Kastrati i Bardilj Ajeti.

Ubistva i otmice su do danas nerasvetljene.

UNS i DNKiM ističu da je za rešavanje ovih zločina, kao i sudbina svih drugih nestalih, uslov saradnja i zajednički rad policije i pravosuđa Beograda, Prištine i predstavnika međunarodne zajednice EULEKS-a, UNMIK-a i KFOR-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi