Naslovna  |  Saopštenja  |  SNSCG: Pustiti na slobodu Tomislava Kežarovskog
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 06. 2013.

SNSCG: Pustiti na slobodu Tomislava Kežarovskog

Savez novinara Srbije i Crne Gore (SNSCG) protestuje zbog hapšenja novinara iz Makedonije Tomislava Kežarovskog i traži njegovo puštanje na slobodu. Tomislav Kežarovski, novinar dnevnika Nova Makedonija uhapšen je 28. maja i određen mu je pritvor do 30 dana zbog teksta koji je 2008. godine napisao u listu Reporter 92 koji više ne postoji.

 

Kežarovski se bavio istraživanjem zloupotreba instituta „zaštićenog svedoka“ od strane policije i objavio je, u to vreme, tvrdnju jednog zatvorenika da ga istražitelji primoravaju da bude lažni zaštićeni svedok u slučaju ubistva starca u selu Oreše kod Velesa. Dve godine kasnije, taj svedok je pristao da bude zaštićen, ali samo na kratko i već je na suđenju tvrdio da je na to bio primoran.

Kolege Tomislava Kežarovskog smatraju da je pravi razlog njegovog  hapšenja ustvari zahtev da Kežarovski „otkrije izvor koji mu je rekao da se sprema lažni svedok i da ga policija na to primorava“.

Otkrivanje novinarskih izvora suprotno je novinarskoj etici i predstavlja grubo kršenje novinarskih kodeksa.

U momentu dok se održava zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije SNSCG apeluje na političare iz Makedonije da ne sprovode represiju nad novinarima i da kolegi Kežarovskom omoguće odbranu sa slobode.

SNSCG je regionalna novinarska asocijacija koju čine Udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Crne Gore.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi