Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i SINOS: Bombardovanje RTS-a je nerasvetljen ratni zločin
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 04. 2013.

UNS i SINOS: Bombardovanje RTS-a je nerasvetljen ratni zločin

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) povodom 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a pre 14 godina, pozivaju novinarske asocijacije i sindikate iz država članica NATO da u svojim zemljama traže nezavisne istrage ovog ratnog zločina.

UNS i SINOS ističu da su sve značajne globalne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel nameran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom.

UNS i SINOS pozivaju američki Komitet za zaštitu novinara da u registar ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti i 16 ubijenih radnika RTS-a.

UNS i SINOS podržavaju i cene dosadašnji rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekuju da će ona imati značajnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika RTS-a.

UNS i SINOS pozivaju Ministarstvo odbrane i Vojnobezbednosnu agenciju da Komisiji za istraživanje ubistava novinara učine dostupnim bitne činjenice za utvrđivanje svih odgovornih za ovaj težak zločin.

UNS i SINOS podsećaju da je Evropska federacija novinara (EFJ) na Skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala svoje članice da se pridruže UNS-u i SINOS-u prilikom obeležavanja 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

Bombardovanjem RTS-a 1999. godine ustanovljena je praksa upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima iako su oni civilni objekti i ne mogu biti vojni cilj.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

24.04.

2013.

Коста [neregistrovani] u 08:01

Да одговарају и они који су наредили убијање

Предлажем да УНС поред ови активности сагледа могућност конкретних потеза преко међународних или националних удружења новинара или сличних организација или познатих адвокатских канцеларија, које су спремне да се ангажују у правцу покретања поступка пред судовима земаља у којима живе, Весли Кларк и ужи командни кадар НАТО који је издао наредбу да се бомбардује РТС.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi