Naslovna  |  Saopštenja  |  NUNS, UNS i NDNV podržavaju zaposlene u „Pančevcu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 04. 2013.

NUNS, UNS i NDNV podržavaju zaposlene u „Pančevcu“

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da odluka zastupnika državnog kapitala u listu „Pančevac“ da hitno sazove vanrednu sednicu Skupštine akcionara na kojoj bi trebalo da bude razrešeno rukovodstvo AD „Pančevac“ – predstavlja direktan pritisak na uređivačku politiku ovog nedeljnika, kao i atak na medijske slobode uopšte.

Pozivamo predstavnike Agencije za privatizaciju, kao i predstavnike pančevačke gradske vlasti, da spreče promenu menadžmenta ovog preduzeća, uvažavajući činjenicu da ne postoji niti jedan pravni osnov za održavanje vanredne sednice sa ovom tačkom reda.

Naime, zastupnik državnog kapitala Aleksandar Vučković u obrazloženju zahteva navodi da je razlog smene izvršnih direktora loše poslovanje „Pančevca“, a to apsolutno nije zasnovano na činjenicama. „Pančevac“ je jedan od retkih medija u zemlji koji dobro posluje i koji je, sa novim rukovodstvom, uspeo da prebrodi mnogobrojne teškoće sa kojima se ovaj list susretao u prethodnom periodu zbog loše, a potom poništene privatizacije.

NUNS, UNS i NDNV stoje na stanovištu da u periodu dok novi Zakon o javnom informisanju i medijima ne stupi na snagu u medijskim firmama koji su, na ovaj ili onaj način, u državnom vlasništu, ne treba menjati upravne organe i urednike, a pogotovo ne direktore koji će predlagati način privatizacije medija, kako bi se sprečile zakulisne radnje, odnosno kupovina medija od strane formalnih i neformalnih grupa povezanih sa političkim strankama.

NUNS, UNS i NDNV snažno podržavaju zaposlene da, po stupanju na snagu novih medijskih zakona, preuzmu vlasništvo nad medijima u kojima rade, odnosno da preuzmu odgovornost za njihovo funkcionisanje. Smatramo da je to najbolji garant nezavisne uređivačke pozicije i razvoja profesionalnih standarda u medijima.

Predstavnici tri novinarska udruženja posetili su juče Pančevo i razgovarali sa redakcijom „Pančevca“ i predsednikom Skupštine grada Pančeva Predragom Živkovićem. Od Živkovića smo dobili čvrsta uveravanja da predstavnici lokalne vlasti i Srpska napredna stranka, čiji je funkcioner, ne stoje iza pokušaja smene rukovodstva „Pančevca“, kao i obećanje da do smene rukovodstva neće doći.

U razgovoru sa kolegama iz „Pančevca“ predstavnici novinarskih udruženja pružili su punu podršku redakciji u njihovoj borbi za očuvanje ovog uglednog lista sa dugom tradicijom i ohrabrili ih u nameri da pokušaju u narednom periodu ovaj nedeljnik pretvoriti u akcionarsko društvo u kojem će zaposleni biti većinski akcionari.

Sastancima sa Živkovićem i redakcijom „Pančevca“, u svojstvu posmatrača, prisustvovali su i predstavnici Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

NUNS, UNS i NDNV

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi