Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tužilaštvo za VTK da pokrene postupak zbog pretnji urednici „Podrinskih“ Isidori Kovačević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 12. 2023.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Tužilaštvo za VTK da pokrene postupak zbog pretnji urednici „Podrinskih“ Isidori Kovačević

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje proterivanjem iz Šapca koje je glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“ Isidora Kovačević dobila juče i prošle nedelje, i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) pokrene postupak i energično pristupi ovom slučaju, sagledavajući i nerasvetljene pretnje koje je ova novinarka dobijala godinama unazad.

Kovačević je rekla za UNS da je juče nakon što je na „Cenzolovci“ objavljen tekst u kome se navodi da joj je prećeno proterivanjem iz Šapca, na komentarima na društvenim mrežama dobila nove pretnje proterivanjem iz zemlje.

„Šaljemo tačnu adresu na koju je treba proterati“, „Baš je smrad što ju je proterao iz Šapca, a ne iz Srbije“, novi su uvredljivi i preteći komentari koji su upućeni Kovačević.

Nove pretnje će, kako dodaje, takođe prijaviti nadležnim organima, dok je stare već prijavila.

„Kada je u policiji napravljena službena beleška dežurna tužiteljka rekla da su to uvrede, a ne pretnje“, rekla je ona.

Inače, Kovačević su pretnje proterivanjem iz Šapca najpre stigle prošle nedelje, dan nakon što je za dnevni list „Danas“ komentarisala to što je načelnik Policijske uprave Šabac Aleksandar Vilotijević prisustvovao završnoj predizbornoj konvenciji Srpske napredne stranke u ovom gradu, dok je iza njega bio jedan od predvodnika grupe koja je 2021. godine napala učesnike protesta u Šapcu.

Podsetimo, u Šapcu su 2021. godine, nakon napada huligana na građane ovog grada, osvanuli plakati sa likom Isidore Kovačević  jer je u „Podrinskim“ pisala o ovom događaju.

Kovačević je rekla da se nakon što je videla fotografiju sa mitinga SNS-a na kojoj se nalazi načelnik šabačke policije, oseća još manje bezbedno, pošto slučaj lepljenja poternica sa njenim likom 2021. godine još uvek nije rešen, niti su pronađeni nalogodavci i inspiratori.

Kao odgovor na to su stigle pretnje „da bi zbog izjava o načelniku policije Aleksandru Vilotijeviću trebalo da ljušti krompir u Bogosavcu (zatvoru u Šapcu) i da, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem (bivšim predsednikom Opštine Šabac), treba da se posle izbora iseli iz svog grada“.

UNS poziva Tužilaštvo da poruke koje je dobila Kovačević ne shvata olako i da uzme u obzir celokupnu situaciju u kojoj se Kovačević nalazi.

UNS podseća da su zastrašivanje i pretnje novinarima neprihvatljivi i da vinovnici ovakvih napada moraju da snose odgovornost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi