Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Gašenje Jutjub kanala RT Balkan je cenzura

15. 11. 2023.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Gašenje Jutjub kanala RT Balkan je cenzura

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra gašenje Jutjub kanala RT Balkan na kojima su, pored ostalih, emisije "Relativizacija", "Mojih pet minuta", "Saveti za vozače" cenzurom jer su to emisije ruskog TV kanala na kojima nema sadržaja koji bi po evropskim i američkim medijskim standardima bili govor mržnje i poziv na nasilje.

Glavni urednik portala RT Balkan rekao je UNS-u da je medijskoj kući RT Balkan ugašeno sedam Jutjub kanala, a da razloge gašenja nikada nisu dobili.

"Jutjub kanali se gase bez bilo kakvog obrazloženja i bilo kakvog upozorenja. Rečeno nam je da je trebalo da uslede bar tri upozorenja pre ukidanja Jutjub kanala, ali nijedno nismo dobili. Od nadležnih, nepoznatih osoba koje nisu sa srpskog govornog područja, dobijamo odgovore da je proces u toku. Koji proces? Ko ga vodi?",  dodao je Vrzić.

Udruženje novinara Srbije očekuje da emisije RT Balkan budu vraćene na ovu platformu. UNS ističe da su na platformama Iks, Instagram i Fejsbuk ove emisije i dalje dostupne, odnosno, da nisu cenzurisane.

UNS smatra da sankcije prema Rusiji zbog rata u Ukrajini ne bi smele da ugrožavaju slobodu emitovanja medijskog sadržaja koji ne predstavlja govor mržnje i poziv na nasilje.

UNS poziva međunarodne organizacije koje se bore za slobodu medija, a posebno Međunarodnu (IFJ)  i Evropsku federaciju novinara (EFJ) da se usprotive ovom vidu uskraćivanja slobode informisanja i cenzurisanju sadržaja ruskih medija na Jutjub platformi.

Nema komentara.