Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Predsednik opštine Preševo da raspiše medijski konkurs i počne da odgovara na novinarska pitanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 10. 2023.

UNS: Predsednik opštine Preševo da raspiše medijski konkurs i počne da odgovara na novinarska pitanja

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava zahteve koleginica i kolega iz preševskih medija koji od predsednika ove opštine Šćiprima Arifija traže da posle tri godine konačno raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

UNS takođe poziva Šćiprima Arifija da odgovara na novinarska pitanja i poziva medije na događaje, kako bi građani opštine Preševo bili blagovremeno i istinito informisani o svim pitanjima od javnog interesa.

UNS-u su se obratile koleginice i kolege iz pet redakcija iz Preševa - RTV Preševa, portala Media index, redakcije Blic Preševa, i portala ministrialajmeve.com i presheva.com, navodeći da su „medijska slika u ovoj opštini, ekonomski položaj medija i standard medijskih radnika katastrofalni“.

„Isključivi krivac za ovakvo stanje je Šćiprim Arifi, aktuelni predsednik opštine Preševo, koji za tri godine svog mandata nije raspisivao godišnje konkurse za sufinansiranje medijskih projekata“, navodi se u saopštenju redakcija.

Novinari navode da se osim toga, „aktuelni predsednik ne javlja na telefonske pozive novinara, ne šalje informacije o događajima koje organizuje lokalna vlast, ne izdaje saopštenja i ne organizuje konferencije za medije. On je, u više javnih nastupa, jasno i glasno saopštio da njemu lokalni mediji nisu potrebni“.

UNS poziva Šćiprima Arifija da u što kraćem roku raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata i podseća ga da je novim Zakonom o javnom informisanju i medijima propisana obaveza lokalnih samouprava da raspišu ove konkurse.

UNS takođe podseća Šćiprima Arifija da je dužnost nosilaca javnih vlasti da odgovaraju na novinarska pitanja, odnosno da informišu građane o svim važnim pitanjima za lokalnu zajednicu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi