Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Optužbe RTK protiv Srba mogući okidač za novi pogrom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 01. 2013.

UNS i DNKiM: Optužbe RTK protiv Srba mogući okidač za novi pogrom

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije apeluju i zahtevaju od OEBS-a, EULEKS-a, KFOR-a, medijskih profesionalnih udruženja, ambasada u Prištini i Beogradu da odmah zaustave medijsku histeriju i objavljivanje netačnih vesti kojima se optužuju Srbi za rušenje svojih grobalja.

Javni servis Radio televizija Kosova objavila je u centralnom dnevniku i na svom sajtu da su „određene bezbednosne strukture direktno uključene u organizovanje uništavanja srpskih grobalja u nekim delovima Kosova“  pozivajući se na neimenovane izvore u Kosovskoj informativnoj agenciji, kao i da takve srpske akcije “idu u pravcu uništavanja države Kosovo“.

UNS i DNKiM upozoravaju da je ovakvo izveštavanje direktno pozivanje na linč čitavog jednog naroda i usmeravanje nasilja sa grobalja, crkva i spomenika prema Srbima koji su ostali da žive ne Kosovu i Metohiji. Sledeći ovakvu logiku izveštvanja i oblikovanja javnosti sasvim je izvesno da rušitelji, nasilnici, ekstremne grupe i delovi institucija, kao što je to uradila Kosovska policija dok je rušen spomenik antifašistima u Vitini, mogu, vrlo brzo, okrenuti svoj bes i krenuti u novi pogrom i etničko nasilje. Ovakve, neproverene vesti  „pouzdanih neimenovanih izvora“, mogu poslužiti za izazivanje novog pogroma i haosa, na isti način kao što je to RTK uradila 17. marta 2004. godine, kada je objavila lažnu vest da su Srbi u Ibar naterali albansku decu koja su stradala. I danas se Radio televizija Kosova ponaša kao okidač koji može izazvati nasilje nesagledivih razmera.

Izvor na kog se poziva Javni servis Kosova podseća i kao istorijsku istinu iznosi tvrdnju da je Srbija i 1981. godine sama porušila svoja groblja, kao i da rušenje grobalja nije u albanskoj tradiciji. Iz takvih informacija koje prenosi RTK jasno je da je rušenje spomenika deo srpske tradicije.

UNS i DNKiM apeluju na Srbe koji su u Upravnom odboru Radio televizije Kosova kao i na direktora RTK kanala na srpskom jeziku Žarka Joksimovića da hitno reaguju ili se povuku iz ovih institucija.

UNS i DNKiM podsećaju da je kod Orahovaca krajem oktobra 2012. srušeno spomen obeležje otetim i nestalim novinarima RTV Priština Đuru Slavuju i Ranku Pereniću koje su 30. avgusta postavila ova Udruženja koja insistiraju na pronalaženju otmičara svojih kolega bez obzira na etničku pripadnost.    

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

24.01.

2013.

Милан [neregistrovani] u 10:36

Поштоване колеге,

веома закаснела реакција и веома меко саопштење, надам се да ћете следећи пут брже реаговати и да ћете организовати јавни протест нас новинара. Тако би, а искрено верујем, учиниле и наше колеге из Европе и целог света.

Срдачан поздрав
Милан

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi