Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Direktor RTK2 Željko Tvrdišić suspendovan bez jasnog obrazloženja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 10. 2023.

Autor: UNS-DNKiM Izvor: UNS-DNKiM

UNS i DNKiM: Direktor RTK2 Željko Tvrdišić suspendovan bez jasnog obrazloženja

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Kosova (RTK) da suspenduje direktora RTK2 (kanala na srpskom jeziku) Željka Tvrdišića.

Tim povodom, u saopštenju dostavljenom medijima UO RTK navodi da je nakon detaljne analize emisije vesti emitovane na RTK2, 28. septembra 2023. godine, na predlog generalnog direktora, UO RTK jednoglasno doneo odluku da suspenduje na 30 dana direktora RTK2 Željka Tvrdišića.

U saopštenju se dodaje i da će UO RTK izvršiti detaljnu analizu izveštavanja kako bi „identifikovalo sva moguća kršenja profesionalnih standarda i preduzelo odgovarajuće mere da ih ispravi“ i da će „preduzeti i druge disciplinske mere predviđene zakonima i propisima po kojima RTK posluje“.

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić rekao je za sajt UNS-a da nije dobio zvanično obrazloženje Odluke o suspenziji, te da ne može da komentariše taj potez uprave.

Tvrdišić je juče nakon odluke UO RTK, na fejsbuku naveo da nikada, makar stradao, neće cenzurisati sagovornike.

"Molim žeton analitičare da ne koriste Gugl prevodilac. Obraz je golem kapital", poručio je Tvrdišić.

UNS i DNKiM godinama podsećaju da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Kosova, srpskoj zajednici zagarantovan „jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriju Kosova“, a da postojeći kablovski kanal na srpskom jeziku RTK2 ne predstavlja niti pravno, niti funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu.

UNS i DNKiM su ukazivali da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora imati vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, sedište u Gračanici i da moraju postojati zakonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

UNS i DNKiM podsećaju da je krajem jula 2019. godine v.d. urednik RTK2 Marko Lekić obavestio javnost da sajt RTK2 nije pod kontrolom redakcije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi