Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Kršenje prava na informisanje na srpskom u organizaciji agencije UN na Kosovu i prisustvu Ombudsmana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 09. 2023.

Autor: UNS/DNKiM Izvor: UNS/DNKiM

UNS i DNKiM: Kršenje prava na informisanje na srpskom u organizaciji agencije UN na Kosovu i prisustvu Ombudsmana

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zato što na današnjem skupu u Prištini posvećenom nasilju u porodici koji je organizovala Nacionalna kancelarija za reviziju i Ujedinjene nacije za rodnu ravnopravnost (UN Women) na Kosovu nije bilo prevoda na srpski jezik.

UNS I DNKiM ističu da su posebno zabrinuti što su se prava srpskih novinara kršila u prisustvu Ombudsmana na Kosovu Naima Ćeljaja i ministarke pravde Kosova Aljbuljene Hadžiu.

Novinarka Medija centra iz Čaglavice Sanja Đokić, koja je pratila događaj, zatražila je objašnjenje zbog čega nema prevod na srpski jezik, ali nije dobila odgovor.

„Pitala sam službenicu za prevod. Međutim ona je otišla negde i više se nije vratila. Malo je čudno da UN-ova agencija organizuje događaj, a da nema prevod. Do sada se to retko dešavalo. Takođe je čudno što događaju prisustvuje Ombudsman koji treba da štiti ljudska prava, a upravo se na tom događaju krše prava srpskih novinara“, kazala je za UNS novinarka Sanja Đokić.

Objašnjenje je zatražilo i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) od zamenika Ombudmana u Prištini Srđana Sentića.

“Jako mi je žao da je došlo do ove situacije koja je neprihvatljiva. Ombudsman nije bio upoznat da nema prevoda na srpski jezik. Bio je to očigledan propust organizatora. Iskreno verujemo da se to neće ponoviti u budućnosti. Svakako da su sve institucije u obavezi da primenjuju član 5. Ustava Kosova i Zakon o upotrebi jezika na Kosovu”, naveo je u pisanom odgovoru za UNS Sentić.

UNS i DNKiM podsećaju da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već da se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi