Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprihvatljivo da mediji koji krše Kodeks budu privilegovani u dodeli javnog novca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 09. 2023.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Neprihvatljivo da mediji koji krše Kodeks budu privilegovani u dodeli javnog novca

Za Udruženje novinara Srbije (UNS) verzija Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, predstavljena kao dokument za javnu raspravu koja počinje 13. septembra, nije prihvatljiva jer omogućava da mediji koji krše kodeks mogu nesmetano da dobijaju budžetski novac za medijske projekte.

UNS ističe da po ovoj verziji Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima izdavači medija koji nisu prihvatili nadležnost Saveta za štampu kao samoregulatornog tela mogu da krše Kodeks novinara i da bez ograničenja dobijaju novac poreskih obveznika za proizvodnju medijskog sadržaja što je suprotno Medijskoj strategiji koju je usvojila Vlada Srbije.

Istovremeno, izdavačima medija koji prihvataju nadležnost Saveta za štampu, eventualno kršenje Kodeksa novinara donosilo bi negativne poene kod dodele javnog novca za proizvodnju medijskog sadržaja.

UNS podseća da je  Radna grupa prethodno usaglasila tekst Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima kojim je predviđeno da poštovanje Kodeksa novinara Srbije bude kriterijum kod dodele državnog novca medijima i da je verzija Nacrta zakona koji ide u javnu raspravu korak nazad i u odnosu na postojeće propise.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi