Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Hrvatska da omogući Danielu Simiću slobodu kretanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 08. 2023.

UNS: Hrvatska da omogući Danielu Simiću slobodu kretanja

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane novinaru Radio-televizije Republike Srpske i predsedniku Udruženja novinara Republike Srpske Danielu Simiću da uđe u Hrvatsku i ističe da novinarski posao kojim se kolega Simić bavi ne sme biti razlog za ograničavanje slobode kretanja.

Ratni reporter Daniel Simić juče je oko 12.15 zadržan na graničnom prelazu Batrovci, sa hrvatske strane, gde je čekao tri sata bez obrazloženja, a zatim je priveden na informativni razgovor, nakon čega mu je uručeno rešenje o zabrani ulaska u zemlju.

„Prvo me je granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će ’doći kolege da obave razgovor sa mnom’ i da sačekam malo. Ali da ’neće iz Zagreba, pa će biti brže’. To malo se rasteglo na dva sata čekanja“, rekao je Simić za sajt frontal.rs.

Nakon toga, Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza. Tamo su ga u policijskoj stanici dočekali ljudi koji se nisu predstavili, ali su rekli da su iz hrvatske obaveštajne službe.

„Zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije, tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izvještavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua“, rekao je Simić.

On je istakao da je ovo pritisak na njega isključivo zbog novinarskog rada.

„To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora“, rekao je Simić.

Na rešenju koje je dobio nije naznačeno da li mu je trajno zabranjen ulaz, a kako kaže, odgovor i objašnjenje potražiće zvanično od Konzulata Hrvatske u Banjoj Luci.

UNS podseća da je pravo na slobodu kretanja jedno od osnovnih ljudskih prava, kao i da se u standardima Saveta Evrope ističe da „…države članice treba da garantuju slobodu kretanja i pristup informacijama novinarima, uključujući prekogranično kretanje…“.

UNS poziva i kolege iz Hrvatske da se solidarišu sa Danielom Simićem i zatraže od Hrvatske da novinarima obezbedi slobodu kretanja i slobodno obavljanje posla.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi