Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS razočaran izmenom Krivičnog zakonika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 12. 2012.

UNS razočaran izmenom Krivičnog zakonika

Udruženje novinara Srbije (UNS) razočarano je ukidanjem krivično-pravne zaštite novinara koja je do sada postojala u Krivičnom zakoniku (član 138, stav 3). U predlogu Krivičnog zakonika koji je Vlada Republike Srbije uputila na usvajanje Skupštini RS, član kojim je krivično- pravna zaštita novinara bila izjednačena sa krivično-pravnom zaštitom službenih lica je izbrisan.

 

 

Ovim članom za ugrožavanje sigurnosti novinara na radnom zadatku, odnosno lica koja obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, bila je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

UNS ističe da bi ukidanjem ovog člana novinari izgubili ono za šta su se borili i izborili pre tri godine i podseća da pretnje novinarima i dalje u značajnoj meri krše slobodu izražavanja, zbog čega su i dalje neophodne strože sankcije za pretnje i napade na novinare.

UNS poziva političke stranke da podnesu amandman na predlog izmena Krivičnog zakonika koji bi novinarima omogućio bolju krivično- pravnu zaštitu, s obzirom na to da obavljaju posao od javnog značaja.

UNS podseća da se premijer Ivica Dačić javno zalagao za krivično- pravnu zaštitu novinara jednaku krivično pravnoj zaštiti službenih lica. UNS stoga poziva premijera da se zauzme za bolju krivično- pravnu zaštitu novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi