Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: KFOR i EULEKS hitno da zaštite novinare na severu Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 06. 2023.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS i DNKiM: KFOR i EULEKS hitno da zaštite novinare na severu Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuje fizičke napade na severu Kosova na ekipe medija na albanskom jeziku koje su pratile današnje događaje i poziva Kfor i Euleks da hitno i bez odlaganja zaštite novinare i medijske radnike nezavisno od nacionalne pripadnosti.

Udruženje novinara Kosova (UNK) saopštilo je da su medijske ekipe iz Prištine bile meta napada, dok su obavljale svoj posao u Leposaviću.

U izjavi za UNK, novinarka RTK Venera Džodžaj je istakla da su demonstranti kamenicama gađali medijske ekipe TV1, RTV Dukađini, RTK, Klan Kosova i KTV. Prema njenim rečima, demonstranti su ih gađali kamenjem.

„Bacali su kamenje na nas, a neke kolege su pale dok su bežale. Naš snimatelj Bard Bekteši je gurnut, oboren, a zatim i fizički napadnut i nanesene su mu povrede po glavi i telu“, rekla je Džodžaj za UNK.

Iz ovog Udruženja je sinoć saopšteno da je oštećen automobil ekipe RTK u Zvečanu. U vozilu nije bilo nikog.

Ranije danas, urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević, kazala je da će pretnje koje je dobila zbog izveštavanja o situaciji na severu prijaviti Odeljenju za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

UNS i DNKiM sa zabrinutošću konstatuju da ne prestaju verbalni i fizički napadi na novinare i medijski radnike od početka krize na Severu Kosova i Metohije.

UNS i DNKiM ponovo zahtevaju da se novinarima i medijskim radnicima pruži zaštita i da im se omogući bezbedan i nesmetan rad.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi