Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Osuđujemo maltretiranje snimatelja Dragana Ilića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 11. 2012.

UNS i DNKiM: Osuđujemo maltretiranje snimatelja Dragana Ilića

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuje maltretiranje na radnom zadatku, snimatelja TV produkcija Glasa juga i KIM radija, Dragana Ilića u naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice. Ilića je maltretirala i legitimisala grupa Albanaca, civila, dok su policajci koji se nalaze u kontejneru u naselju Brđani samo izašli i posmatrali šta se dešava, a nisu intervenisali.

Grupa Albanaca je okružila Ilića i automobil u kom se nalazio i primorala ga da pokaže legitimacije. U međuvremenu je automobilu prišla Radica Vukomanović iz Brđana i, ne znajući šta se događa, pitala kamermana Ilića da li može da je preveze do Kosovske Mitrovice, nakon čega su Albanci počeli da je psuju i vređaju.

"Bilo je strašno i ponižavajuće, psovali su i vređali ženu bez ikakvog razloga. Ona je bila u potpunom šoku, nismo mogli ništa da uradimo. Sve se ovo događalo u blizini punkta Kosovske policije koja nije intervenisala", kaže Ilić i dodaje da im je grupa civila nakon petnaest minuta zadržavanja dozvolila da krenu prema gradu.

U Kosovskoj policiji kažu da će nakon prijavljivanja incidenta ispitati zašto prisutni policajci nisu reagovali.

UNS i DNKiM od EULEKS-a i institucija u Prištini traže da se ovaj slučaj ispita i otkrije ko legitimiše ljude u naselju Brđani, jer se različiti napadi na novinare na KiM sve češće događaju, čime su sloboda medija i rad novinara drastično ugroženi.

UNS i DNKiM traže zaštitu novinara i snimatelja i da im se omogući pravo na rad i slobodno izveštavanje, kao i da se kazne počinioci svih dosadašnjih napada na medijske radnike.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi