Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Svetlani Vukmirović i ostalim novinarima obezbediti nesmetan rad na Kosovu i Metohiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

27. 12. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS i DNKiM: Svetlani Vukmirović i ostalim novinarima obezbediti nesmetan rad na Kosovu i Metohiji

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuje današnju i jučerašnju zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju novinarki RTS-a i urednici emisije „Pravo na sutra“ Svetlani Vukmirović i traži da se Vukmirović i celokupnoj televizijskoj ekipi obezbedi nesmetan ulazak na teritoriju KiM.

Vukmirović kaže za sajt UNS-a da joj ni danas ni juče nakon oko pola sata čekanja nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju i pripremi redovnu epizodu emisije „Pravo na sutra“.

„Policajac na administrativnom prelazu mi je danas pokazao pravac i rekao 'Izađite iz 'zemlje'', rekla je Vukmirović.

Vukmirović je i juče posle pola sata čekanja rečeno da ne može da uđe na KiM „zbog situacije“. Rekli su da ostali članovi mogu ući, ali da njoj nije dozvoljeno.

„Poručili su mi 'Evo možemo da zaustavimo autobus da se Vi vratite za Beograd, a drugi mogu da uđu'. Tada sam objasnila da smo ekipa i da ne mogu da rade bez mene“, rekla je Vukmirović.

Vukmirović u više navrata nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju. Poslednji put joj je zabranjeno prošle godine, kada je njoj i ekipi emisije „Pravo na sutra“, posle četiri dana čekanja, rečeno da ne mogu da uđu, uz obrazloženje da dolazak nisu najavili 72 sata ranije, preko oficira za vezu Dejana Pavićevića.

„U prethodne četiri godine dešavalo se više puta da me zaustavljaju i da čekam nekad i sat da me puste. Uvek zovu Prištinu kada ulazim i kad izlazim. Iako su prošle godine kada smo četiri dana čekali reagovali svi – UNS, NUNS i Evropska unija, i dalje kada se pojavim mora da se zove Priština“, kaže Vukmirović.

Vukmirović sa ekipom RTS-a svakog meseca odlazi na Kosovo i Metohiju kako bi pripremila emisiju „Pravo na sutra“ o životu Srba na KiM.

UNS će se obratiti Međunarodnoj (IFJ) i Evropskoj federaciji novinara (EFJ), kao i OEBS-u, UNMIK-u i EULEKS-u zbog ovog teškog kršenja slobode medija.

UNS i DNKiM podsećaju da je Kosovo i Metohija teritorija sa najviše nekažnjenih i neistraženih ubistava i otmica novinara u Evropi, za šta odgovornost snose ne samo kosovske institucije, već pre svega međunarodna zajednica koja je dužna da obezbedi nesmetano kretanje novinara.

UNS i DNKiM dodaje da je uvek, a posebno u kriznim situacijama, neophodno obezbediti tačne informacije koje se mogu prikupiti samo na terenu, za šta neophodan preduslov nesmetan rad novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi