Naslovna  |  Saopštenja  |  Novinarska i medijska udruženja: Ispitati ko je u MUP-u sakrio dokaze u “slučaju Dragojla Blagojevića”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 10. 2022.

Izvor: UNS

Novinarska i medijska udruženja: Ispitati ko je u MUP-u sakrio dokaze u “slučaju Dragojla Blagojevića”

Novinarska i medijska udruženja zahtevaju od nadležnih da utvrde kako je došlo i ko je odgovoran za skrivanje ključnog dokaza u slučaju “pretnji novinaru Drvotehnike Dragojlu Blagojeviću”.

Novinarska i medijska udruženja smatraju da je zabrinjavajuće objašnjenje Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a da je u pitanju tehnička greška i očekuju od MUP-a da sprovede postupak unutrašnje kontrole u skladu sa zakonom i utvrdi ko je odgovoran, što bi doprinelo daljem međusobnom poverenju, a i poboljšanju bezbednosti novinara.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu je 26. avgusta donelo rešenje o odbačaju krivične prijave zbog toga što je utvrđeno da u vreme kada Blagojević tvrdi da je sporni poziv dogodio, nije bilo ostvarenih poziva na navedeni broj fiksnog telefona. Nakon insistiranja Stalne radne grupe za bezbednost novinara da je kritičnog trenutka bilo poziva, kao i nemogućnosti oštećenog da sam dobije informacije o dolazim pozivima od Telekoma, tužilaštvo je direktno od Telekoma zatražilo listing dolaznih poziva. U zvaničnom odgovoru Telekoma potvrđeno je da je Dragojlo Blagojević primio poziv 12.7.2022. godine u 23.45 časova.

Na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković predočio je članovima Grupe izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a koji je urađen po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva zbog sumnje da je unutar policije prikriven ključni dokaz u slučaju pretnji novinara  zbog čega je odbačena krivična prijava.

U izveštaju SUK-a se navodi da je obavljen razgovor sa osobom iz MUP-a koja je prosledila tužilaštvu izveštaj da nije bilo ostvarenih poziva u kritičnom periodu, međutim ne i sa osobom koja je imala pristup i uvid u bazu Telekoma iz koje su uzeti podaci. U izveštaju se navodi da kritični poziv nije registrovan u nadležnoj službi MUP-a, da su razlozi tehničke prirode i da će se raditi na njihovom otklanjanju.

Predstavnik tužilaštva u Stalnoj radnoj grupi je obavestio članove i članice da je formiran još jedan predmet radi rasvetljavanja činjenica u vezi sa nepoklapanjem podataka iz Telekoma i nadležne službe MUP-a. Više tužilaštvo u Beogradu je usvojilo prigovor oštećenog Blagojevića, a rešenje je dostavljeno i Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega će  tužilaštvo nastaviti postupanje u cilju otkrivanja počinioca.

Podsećamo 11. jula 2022. godine urednik lista „Drvotehnika“, po izlasku novog broja iz štampe gde je pisao o malverzacija čelnika “Srbijašume”, dobio je telefonske pretnje u kome se ističe da će “umreti brzo”. U prijavi pretnji Blagojević je istakao da sumnja da mu je pretnje uputio v.d. direktora “Srbijašume”, koji je blisko povezan sa vrhom SPS-a, a koji mu je slične pretnje i ranije upućivao.

Novinarska i medijska udruženja smatraju da je policija sprovela površnu istragu i da je sramotno policijsko obrazloženje u kome se kaže da nisu videli telefonski poziv koji se nedvosmileno desio. Ovim putem izražavamo bojazan da nije samo u pitanju bio tehnički problem, posebno imajući u vidu da se iz izveštaja SUK-a ne može videti da je izvršen razgovor sa osobom koja je imala direktan pristup bazi, a takođe zabrinjava i svedočenje osobe koja je prosledila podatke da “nije prvi put da se ovakva greška događa”. To predstavlja ozbiljan problem i mora se urgentno utvrditi šta se zaista dogodilo jer ovakvi postupci MUP-a samo dodatno ugrožavaju bezbednost novinara i podrivaju tužilačku istragu, a zadatak MUP-a je da štiti novinare kojima su upućene pretnje, a ne da opstruira procesuiranje slučaja.

Novinarska i medijska udruženja zahtevaju da se saslušaju svi koji imaju nadležnost, od tehničkog nivoa, odnosno osoba koje imaju pristup bazi Telekoma, preko odgovornih osoba odeljenja Krimiminalističke operativne analitike i drugih nadređenih. Novinarska i medijska udruženja smatraju da je neophodno pregledati arhivu odbačaja koji su se dogodili na sličan način kako bi se utvrdilo da li je bilo sličnih propusta i u prošlosti.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi