Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Grad Sombor da ne krije podatke o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 04. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Grad Sombor da ne krije podatke o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog odluke nadležnih u Gradskoj upravi grada Sombora da uskrate dokumentaciju sa prošlogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja redakciji suboticke.rs koja istražuje sudbinu budžetskih davanja lokalnih samouprava u Vojvodini kroz konkurse za medije.

UNS poziva somborsku gradsku upravu da dokumentaciju traženu po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi novinarima jer tražena dokumentacija ne predstavlja „poverljiv dokument privatnog preduzeća“, „tajni podatak“ niti „profesionalnu ili poslovnu tajnu“, kako piše u odgovoru uredniku portala suboticke.rs Branku Žujoviću.

Žujović je po Zakonu od somborske gradske uprave tražio tekst projekta „Osnaži se“ za koji je firma „Video kreativa tim“ iz Crvenke, preduzetnika Milana Švelja, na prošlogodišnjem konkursu dobila 1.800.000 dinara, kao i dokumentaciju o pravdanju projekta.

Raspodela budžetskog novca za medijske sadržaje, imena članova konkursnih komisija, iznos dodeljenog novca projektima, dokumentacija o pravdanju odobrenih projekata jesu legitiman predmet interesovanja novinara i građana, u javnom su interesu i niko po zakonu nema pravo da ih uskrati.

UNS već godinama upozorava da nereprezentativna novinarska i medijska udruženja, koja nisu prepoznata po zaštiti prava novinara i medijskih sloboda, apsolutno dominiraju u komisijama za raspodelu budžetskog novca, što za posledicu ima sunovrat sistema projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja uvedenog 2014. godine.

UNS podržava istraživanje redakcije suboticke.rs i ohrabruje medije da istražuju ovu temu koja je od izuzetnog značaja za opstanak novinarstva i medija u Srbiji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi