Naslovna  |  Saopštenja  |  Osuda objavljivanja podataka o maloletnim žrtvama nasilja u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 08. 2012.

Osuda objavljivanja podataka o maloletnim žrtvama nasilja u medijima

Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuju objavljivanje podataka kojima se omogućava prepoznavanje maloletnih žrtava krivičnih dela i njima i njihovim porodicama nanose dodatne patnje.

Ovih dana objavljeno je više tekstova o silovanju mlađe maloletnice, sa fotografijama njene porodične kuće, nazivom mesta i ulice gde živi, i dati su inicijali ličnih imena. Time je praktično otkriven njen identitet i dodatno joj je i dugoročno otežana već preteška situacija.

Takvi napisi nisu novinarstvo i nemaju veze sa javnim informisanjem. Njima se nanosi dodatni bol žrtvi i njenoj porodici i urušava ugled novinarske profesije. Uredništva i novinari listova koji takvim tekstovima povećavaju tiraž treba da nađu snage i integriteta da spreče da sa takvom nedopustivom praksom nastavi, a regulatorna tela u oblasti informisanja da proaktivno vrše svoja javna ovlašćenja.

Zaštitnik građana, Poverenik i oba nacionalna udruženja novinara apeluju i na članove porodica i druge građane da se, bez obzira na šok u kome se zbog izvršenja krivičnog dela nalaze, uzdrže od iznošenja ličnih podataka i porodičnih prilika najširoj javnosti.

Zaštitnik građana
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
Udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi