Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Mediji i medijski objekti u Ukrajini ne smeju biti vojni ciljevi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 03. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Mediji i medijski objekti u Ukrajini ne smeju biti vojni ciljevi

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije osuđuje rušenje televizijskog tornja u Kijevu od strane ruskih snaga i podseća da mediji i uređaji za emitovanje i distribuciju medijskih sadržaja nisu i ne smeju biti vojni ciljevi.

UNS podržava tužbu koju je „zbog namernog bombardovanja nekoliko televizijskih tornjeva“, glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda,  podnela organizacija Reporteri bez granica.

UNS poziva Reportere bez granica da na isti način postupe i u slučaju NATO bombardovanja zgrade RTS-a 23. aprila 1999. godine u kome je poginulo 16 medijskih radnika, imajući u vidu da ratni zločini ne zastarevaju.

UNS poziva na prestanak zabrana medija, uništavanje medijske infrastrukture i širenja nasilja nad medijima koje može samo pogoršati balansirano i profesionalno izveštavanje.   

 

 

Komentari (3)

ostavi komentar
pet

18.03.

2022.

Nikola [neregistrovani] u 20:33

UNS o Ljilji Smajović?

Lepo je što se zalažete za prava novinara u Ukrajini. Ali, nije lepo što ćutite o linču koji je onomad doživela Ljiljana Smajlović na N1. A bila je čak i predsednica UNS-a. Ni reči da uzmete koleginicu u zaštitu posebno od ona dva jurodiva iz "konkurentskog" udruženja. Ili možda seirite jer ste bili u suprotnoj frakciji na izbornoj skupštini. Sramno ćutanje!

Odgovori
uto

08.03.

2022.

Јадранка Нићин [neregistrovani] u 03:08

Да ли је могуће да сте се овим поводом огласили?

Господо из УНС-а, ви који себе прогласисте најправеднијима и браниоцима слободе говора и писања, одакле вам право да у име свих новинара осуђујете РУСКЕ СНАГЕ (какве снаге?!) и дате подршку Репортерима без граница, који су поднели тужбу Међународном кривичном суду "због намерног бомбардовања неколико телевизијских торњева у Украјини" ?! Јесте ли сигурни да сте УОПШТЕ разумели дешавања на релацији Русија - Украјина???

Да ли сте се огласили и када су СВЕ државе (част изузецима) у Европи и УСА ИСКЉУЧИЛИ СВЕ руске медије да житељи њихових земаља не чују и другу страну, због чега то чине? Јесу ли, можда, и тада Репортери без граница поднели тужбу поменутом суду, или њихове границе важе само за друге?

Позивате их ТЕК САДА да истоветну тужбу уложе и за учињено недело (1999.) рушења зграде РТС-а и торња од стране НАТО терористичке организације! Шта сте до сада чекали и ви, а посебно Репортери без граница?

Правите ли ви разлику између једног и другог ? Или вам је само битно да се огласите као правдољупци?!?
Овим оглашавањем сте доказали да нисте дорасли свом послу, јер да јесте онда бисте од ИСТИХ захтевали да и они инсистирају у својим државама да примењују правила о информисању које намећу другима, а сами их се не придржавају!!!
Наравно, уколико вам је стало до тога.

Искрено, мене је срамота уместо вас.
Јадранка Нићин,
новинар у пензији

Odgovori
pon

07.03.

2022.

Душко М. Петровић [neregistrovani] u 16:28

Подржавам

Одлучно подржавам рушење свих тв торњева у Украјини зато што преносе америчке лажи и трују народ мржњом.
Руска војска води рачуна о животима цивила, па дакле и новинара.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi