Naslovna  |  Saopštenja  |  Nova vlada da realizuje Medijsku strategiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 07. 2012.

Nova vlada da realizuje Medijsku strategiju

Zajedničko saopštenje UNS-a, NUNS-a, ANEM-a, Lokal presa i NDNV-a

Medijska udruženja i asocijacije će učinak nove vlade Srbije u odnosu na medijsku scenu meriti prevashodno odnosom prema Medijskoj strategiji.

U meri u kojoj budu ispunjeni zahtevi iz tog dokumenta, na kojima su udruženja i asocijacije insistirali proteklih godina, biće cenjena spremnost vlade da zaista sprovede dugo očekivane reforme u sektoru medija. Novoj vlasti se već na primeru prodaje lista Politika pružila prva prilika da obezbedi transparentnost vlasništva u medijima, što je obećala u Koalicionom sporazumu.

Medijska udruženja i asocijacije očekuju da se ispune obećanja iz Medijske strategije vezana za povlačenje države iz vlasništva nad medijima, promenu načina trošenja budžetskih sredstava namenjenih medijima, odnosno prelazak na projektno finansiranje, kao i mere koje treba da stvore ravnopravne uslove za sve koji posluju na medijskom tržištu Srbije.

Podsećamo da udruženja i asocijacije nisu prihvatili stav da u Srbiji treba formirati još šest regionalnih javnih servisa, kao ni stav da saveti nacionalnih manjina treba da budu vlasnici manjinskih medija.  Nastavićemo, kada je reč o ovim pitanjima, da se borimo za rešenja za koja verujemo da su primerenija prilikama u Srbiji, ali i standardima razvijenog demokratskog društva.

Pozdravljamo spremnost političara koji pregovaraju o formiranju nove vladajuće koalicije da ukinu Zakon o javnom informisanju, ali podsećamo da je Ustavni sud Srbije restriktivne odredbe tog zakona odavno stavio van snage. To je učinjeno nakon snažnog protesta demokratske javnosti, u čemu su značajnu ulogu igrale akcije udruženja i asocijacija, pa se to ne može tumačiti kao dostignuće buduće vlade, nego kao sprovođenje odluke nadležnog suda.

Pozdravljamo i spremnost da se istraže navodi iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije koji je potpisala Verica Barać. Očekujemo da će to rezultirati utvrđivanjem činjenica, ali i da će biti praćeno merama koje treba da spreče koruptivno ponašanje, ograniče pravo ministarstava da novac poreskih obveznika troše za pružanje finansijske podrške  medijima koji su im naklonjeni i da dovedu do liberalizacije reklamnog tržišta.  

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi