Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i SNS protiv cenzure u Bratstvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 06. 2008.

UNS i SNS protiv cenzure u Bratstvu

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) podržavaju kolege iz niškog lista na bugarskom jeziku "Bratstvo", Momira Todorova, Vaska Božilova, Vančea Bogojeva i Kirila Georgieva, koji su se odlučno suprotstavili pisanoj naredbi direktora ove kuće, Nebojše Ivanova, da iz broja 2.197 (koji je na kioscima trebalo da se pojavi 13. juna) izbace ceo tekst "Novčana sednica Nacionalnog saveta".

Novinar - urednik Kiril Georgiev, u spornom tekstu argumentovano je izneo kritike na račun rada bugarskog Nacionalnog saveta i čitaocima predočio neprihvatljivo obrazloženje trošenja novca, koji država izdvaja za rad ove institucije.

Samoinicijativno procenivši da je tekst "zlonameran, neistinit i uvredljiv" za članove Nacionalnog svaeta, direktor Ivanov je 11. juna u 19 časova doneo Rešenje (nalog) uredniku Todorovu da članak ne objavi, a kao argument je naveo raniji verbalni sukob novinara Georgieva sa nekim članovima Nacionalnog saveta.

UNS i SNS ističu da niko van redakcije nema pravo da odlučuje o uređenju novina.

Postupak direktora Ivanova predstavlja grubo mešanje u uređivačku politiku i neodoljivo podseća na vremena kada su različiti politički forumi i organizacije, prema vlastitom tumačenju principa podobnosti, krojili uređivačku politiku novina.

Međutim, ni u vreme jednoumlja direktori nisu donosili rešenja u pisanoj formi, kojim su odobravali ili zabranjivali tekstove.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi