Naslovna  |  Saopštenja  |  Unapređenje umesto razgradnje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 08. 2008.

Unapređenje umesto razgradnje

Saopštenje za javnost

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da izjava Ane Tomanove Makanove, potpredsednice Izvršnog veća Vojvodine i sekretarke za informacije, u kojoj se ona zalaže za uspostavljanje nove, pokrajinske radiodifuzne agencije u Vojvodini, nije dovoljno argumentovana, ni utemeljena.

UNS podseća da je od 2000. godine u osmišljavanju i uspostavljanju sadašnjeg radiodifuznog sistema Srbije učestvovao veliki broj medijskih radnika, medija, pokrajinskih i državnih organa, predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog sektora.

Taj sistem do sada, kao celina, nije značajnije osporavan. S obzirom da su samo neke odluke RRA pojedinačno bile sporne, UNS smatra da je postojeći radiodifuzni sistem potrebno dalje unapređivati, a ne razgraditi. Tim pre što se više puta do sada pokazalo da je takav sistem i RRA bilo teško izgraditi.

Rekonfiguracija radiodifuzije u Srbiji predstavljala bi još jedan složen i neizvesan, a sasvim sigurno dug i skup proces. Taj proces bio bi pokrenut, nakon što je dodela frekvencija okončana i to po pravilima RRA, dakle institucije koju bi na osnovu ovakve inicijative trebalo razgraditi.

UNS ističe da bi pokrajinska radiodifuzna agencija bila i dodatno finansijsko opterećenje za emitere. RRA se po Zakonu o radiodifuziji finansira iz nadoknade za emitovanje programa, koju plaćaju emiteri. UNS podseća da su i postojeći izdaci preveliko breme za emitere, a da bi njihovo dupliranje bilo neprihvatljiv trošak.

Manjinske zajednice u Srbiji, koje Ana Tomanova Makanova pominje, svoja prava u Srbiji ostvaruju po visokim evropskim standardima. UNS ne vidi kako bi rekonfiguracija srpske radiodifuzije suštinski mogla dodatno da unapredi ove standarde, odnosno šta bi takav jedan proces mogao novo da ponudi pripadnicima manjinsikih zajednica. Tim pre što bi van nadležnosti nove radiodifuzne institucije, koja bi svrhu svog budućeg postojanja temeljila na manjinskim pravima, ostale znatne manjinske zajednice, poput bošnjačke, albanske, vlaške i dobrim delom romske, kao i njihovi mediji.

UNS smatra da profesionalni standardi ne mogu biti ograničavani teritorijalno-administrativnim podelama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi