Naslovna  |  Saopštenja  |  "Pres" i "Kurir" uznemirili javnost fotografijom nastradalog
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 08. 2007.

"Pres" i "Kurir" uznemirili javnost fotografijom nastradalog

Udruženje novinara Srbije (UNS) izražava žaljenje zbog objavljivanja fotografija mladića nastradalog u Beogradskom zoološkom vrtu u današnjem „Presu“ i „Kuriru“ i osuđuje redakcijski postupak kojim se ne poštuje dostojanstvo žrtve, njegove porodice i uznemirava javnost.

UNS ističe da se prilikom objavljivanja fotografija koje ilustruju surovu stvarnost, mora voditi računa o profesionalnim granicama.

Uloga novinara i medija ne sme da se svede na puko umnožavanje stravičnih prizora i vređanje dostojanstva žrtava i njihovih najbližih.

Mediji moraju da vode računa o etici javne reči, ali i etici fotografije koja ilustruje događaj o kojem se obaveštava javnost. Postoje vizuelna i tehnička rešenja koja ne oduzimaju i ne ugrožavaju autentičnost fotografije, ali štite dostojanstvo žrtve, porodice, ali i javnost od suvišnog uznemiravanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi