Naslovna  |  Saopštenja  |  Vršački političari ponovo izbacuju novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 07. 2006.

Vršački političari ponovo izbacuju novinare

Udruženje novinara Srbije osuđuje još jedan u nizu primera zabrane izveštavanja i ograničavanja slobode rada novinara koju sprovodi lokalna vlast u Vršcu.

UNS ističe da su se za samo nedelju dana desila dva slučaja sprečavanja izveštavanja sa konferencija za novinare: juče je dopisnici "Blica" Tanji Dokmanović i ekipi TV Panovizija onemogućeno da prisustvuju konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Vršcu koju su organizovali zamenik predsednika opštine Goran Štrbac, predsednik Skupštine opštine Branislav Dangubić i šefovi odborničkih klubova, Rajko Miljkov, Stevica Deđanski i Ljubisav Šljivić koji je i republički narodni poslanik, a pre nedelju dana vrata Skupštine opštine bila su zatvorena dopisniku "Dnevnika" i "Bete" Aleksandru Čupiću koji je udaljen iz sale u kojoj je trebalo da počne konferencija za novinare ministra Zorana Lončara.

UNS posebno smatra neprimerenom intervenciju policije koja je na zahtev opštinskih čelnika najpre legitimisala, a zatim sprovela iz zgrade ekipu TV Panovizija, čiji je glavni i odgovorni urednik Branislav Lazin, uprkos upozorenja obezbeđenja pokušao da prati konferenciju za novinare.

UNS podseća sve nosioce javnih funkcija na njihovu dužnost, da u interesu javnosti i građana koje predstavljaju, novinarima i njihovim medijskim kućama moraju omogućiti dostupnost informacijama pod jednakim uslovima i da postupci čelnika lokalne samouprave u Vršcu znače neprihvatljivu deobu na poželjne i nepoželjne, podobne i nepodobne novinare čime krše Zakon o javnom informisanju, Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja i Kodeks ponašanja lokalne samouprave. UNS poziva Ministarstva kulture i lokalne samouprave i ostale državne organe da učine sve što je u njihovoj nadležnosti, kako se slični incidenti, sada i uz upotrebu policije ne bi ponavljali.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi