Naslovna  |  Saopštenja  |  Tražimo da nadležni organi pokrenu postupak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 01. 2005.

Tražimo da nadležni organi pokrenu postupak

povodom iznetih dokaza o nezakonitom prisluškivanju telefonskog razgovora

Udruženje novinara Srbije, povodom iznetih dokaza o nezakonitom prisluškivanju telefonskog razgovora između poznatog beogradskog advokata Tome File i novinara Glasa jvnosti Danice Ćuruvije, 6. juna 2001. godine, i nedavne potvrde direktora Bezbedonosno-informativne agencije (BIA) Radeta Bulatovića da je državna bezbednost 2001. godine u dva navrata prisluškivala novinara Danasa Vuka Cvijića po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, traži da nadležni organi pokrenu postupak protiv svih koji su odgovorni za nezakonito prisluškivanje novinara.

UNS podseća da se povodom dokaza o prisluškivanju novinara Danasa Vuka Cvijića nije oglasio ni Vrhovni sud Srbije, koji je jedini ovlašćen da odobri prisluškivanje telefonskih razgovora. Takođe, ni Odbor za bezbednost Skupštine Srbije nije javno reagovao na dokumenta o prisluškivanju, iako je njegov zadatak da kontroliše rad tajnih službi.

Na žalost, mnogo je razloga da posumnjamo u tvrdnje odgovornih ljudi BIA da prisluškivanja više nema, kao i sumnji da se činjenice o nezakonitim radnjama tajnih službi selektivno plasiraju i koriste, pre svega, u funkciji političkih obračuna, a ne radi otkrivanja istine o nedozvoljenim postupcima tajne policije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi