Naslovna  |  Saopštenja  |  SNSCG: Državni organi i crnogorska policija da zaštite novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 04. 2012.

SNSCG: Državni organi i crnogorska policija da zaštite novinare

Savez novinara Srbije i Crne Gore (SNSCG) najoštrije osuđuje pretnje i uvrede koje je uredniku crnogorskog izdanja dnevnog lista Pres Marku Milačiću uputio Veselin Barović, jedan od ljudi bliskih bivšem crnogorskom premijeru i aktuelnom predsedniku vladajuće partije u Crnoj Gori Milu Đukanoviću.

Veselin Barović je u kafiću „Najs vajs“ u Podgorici prošlog petka psovao i vređao Milačića, preteći mu i zahtevajući da ga više ne pominje u svojim tekstovima. U gužvi koja je zatim nastala, Barovićevo obezbeđenje je, udaljavajući Milačića iz lokala, novinaru povredilo ruku.

SNSCG ističe da je napad na Milačića napad na slobodu javne reči i naglašava da je zbog nespremnosti državnih organa u Crnoj Gori da zaštite novinare stvorena atmosfera da im se može pretiti, da se mogu vređati i tući.

SNSCG zabrinjava izjava narodnog poslanika Đukanovićevog DPS-a Miodraga Vukovića, koji je komentarišući ovaj događaj rekao “ ne može Milačić da utvrđuje pravdu preko novina jer i on je građanin Crne Gore, a ako je novinar, nije zaštićen kao retka vrsta”. Vuković je takođe podsetio da njegova stranka “ne spori pravo na slobodu izražavanja, ali da nema apsolutne slobode u demokratskim društvima, jer ona je ograničena onda kada počne da se ugrožava pravo drugog, istakavši da su reči Marka Milačića često “neodmerene i teške”.

SNSCG podseća crnogorske političke funkcionere da sve nesporazume sa medijima i novinarima moraju rešavati na zakonom propisan način i da se umesto pretnji, prozivki i proizvoljnih ocena profesionalizma novinara obrate novinarskim udruženjima, regulatornim telima ili sudovima.

SNSCG očekuje od državnih organa i crnogorske policije da preduzmu sve mere i zaštite kako kolegu Milačića tako i sve novinare koji su svakodnevno izloženi sličnim pritiscima i atacima na svoju profesiju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi