Naslovna  |  Saopštenja  |  NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal Pres o Cvetkovićevom objašnjenju kredita Tanjugu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 04. 2012.

NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal Pres o Cvetkovićevom objašnjenju kredita Tanjugu

Medijska koalicija – NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal pres - ocenjuje da je izjava premijera Mirka Cvetkovića u Leskovcu da je Vlada dala kratkoročnu pozajmicu Tanjugu od 17,5 miliona dinara, jer nema sredstava da plati kredite, u potpunoj suprotnosti sa Zaključkom Vlade da je taj novac državnoj agenciji odobren za izveštavanje o izbornoj kampanji i izbornom danu.

Medijska koalicija smatra da su oba osnova krajnje sporna i neprihvatljiva. Nema ni jednog ekonomskog, političkog ili javnog interesa da Vlada spasava neuspešna državna preduzeća, koja se već pretežno finansiraju iz budžeta, poput Tanjuga, niti da se državnoj agenciji dodatno plaća za nešto što je njena osnovna delatnost i za šta dobija više od 200 miliona dinara godišnje.

Ova protivrečnost samo potvrđuje bojazan Medijske koalicije da su u pozadini odluke o dodeljivanju beskamatnog kredita državnoj agenciji zapravo politički motivi još većeg upliva na njenu uređivačku politiku. Na taj način otvara se prostor da država, odnosno stranke koje čine vladajući blok, utiču na tok predizborne kampanje, koristeći novac iz budžeta.

Medijska koalicija podseća da u Srbiji postoje još dve novinske agencije, koje posluju na tržištu i kojima ovakvi krediti nisu dostupni i napominje da država ovakvim postupanjem
sistematski narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu.

To je u potpunoj suprotnosti sa načelima Medijske strategije, koju je Vlada Srbije usvojila prošle godine.

Time se nastavlja sistematsko gušenje medija koji nisu u vlasništvu države, sa ciljem da se u medijskoj sferi uspostavi monopol.

Odluka o beskamatnom kreditu utoliko je spornija, ako se zna da Tanjug za 6. maj, u saradnji sa CeSID, u svom Pres klubu najavljuje „Izborni dan“, koktel i VIP prijem, čije troškove u celini snose sponzori.

Udruženje novinara Srbije – UNS
Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV
Poslovno udruženje Lokal pres


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi